Condamnaţi la modernizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se poate spune un singur lucru: reîntoarcerea la situaţia existentă la începutul sezonului de vară este imposibilă

Este un lucru destul de evident că orice război, fie el şi de cinci zile, are consecinţe ce se fac simţite pe o perioadă mai mare. Mai mult decât atât, încheierea operaţiunii militare în Osetia de Sud şi în Abhazia nu înseamnă că s-a pus capăt unei confruntări ideologice, politico-informaţionale şi diplomatice. Dimpotrivă, este în plină desfăşurare războiul nervilor, al consultărilor, al summiturilor, la revoluţiilor. (…)

Pentru evaluarea consecinţelor în plan politic intern, important este răspunsul la întrebarea când, cum şi încotro vor începe Rusia şi conducerea acesteia să se întoarcă de la război.

Să revină la discutarea perspectivelor dezvoltării politice şi economico-sociale a ţării, care a fost lăsată la o parte din cauza împrejurărilor excepţionale. (...)

Astăzi se poate spune un singur lucru: reîntoarcerea la situaţia existentă la începutul sezonului de vară este imposibilă. Atunci mulţi susţineau că pentru iniţierea unor acţiuni concrete în direcţia modernizării şi dezvoltării inovatoare a ţării este nevoie de o criză.

În ciuda diverselor probleme acumulate, n-am ajuns deocamdată la criza economică. Dar s-au întâmplat multe lucruri de forţă majoră de natură politico-militară şi de altă natură. (…)

Tandemul Medvedev - Putin şi-a întărit capacitatea de acţiune şi are posibilităţi pentru o promovare eficientă a strategiei de modernizare. Aceasta va fi însoţită de creşterea corespunzătoare a cheltuielilor de stat. (…)

Conducerea a demonstrat de multe ori că în politica naţională lansarea de semnale - fie o clipire prietenoasă din ochi sau o biciuire demonstrativă - constituie cel mai important instrument de conducere.

Deocamdată aproape că nu există semnale că revenim la discutarea serioasă a agendei interne şi a planurilor de modernizare.

Posibil să se fi hotărât să se aştepte până în octombrie, când va fi cunoscut mesajul anual al preşedintelui. Ţinând cont de actuala situaţie din societate şi de evoluţia stilului politic al lui Dmitri Medvedev este posibil ca această “constrângere a ţării la modernizare” să reflecte cel mai bine ceea ce se va petrece în scurtă vreme în politica din Rusia.

 “GAZETA” , 27 septembrie 2008

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite