Retailul, în vizorul Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retailul, în vizorul Concurenţei
Retailul, în vizorul Concurenţei

Consiliul Concurenţei (CC) va investiga contractele de furnizare de alimente semnate între producători şi patru retaileri. Grupurile Metro, Rewe, Mega Image şi Interex sunt suspectate de înţelegeri cu furnizorii de alimente cu privire la stabilirea preţurilor.

Investigaţiile demarate de Consiliul Concurenţei (CC) se referă la posibile înţelegeri anticoncurenţiale între comercianţi şi furnizorii acestora de produse alimentare, referitoare la stabilirea preţurilor de vânzare sau de revânzare, cu potenţiale efecte asupra bunăstării consumatorilor finali, informează un comunicat al instituţiei.

Consiliul nu explică, exact, despre ce înţelegeri este vorba şi când au fost stabilite acestea. Reprezentanţii producătorilor alimentari au părut foarte surprinşi de deschiderea investigaţiei şi susţin că nu ştiu nimic despre aceasta.

„Posibil să fie vorba de contractele semnate până anul trecut între hipermarketuri şi producători, când retailerii aveau clauze în care stipulau că preţul oferit lor trebuie să fie cel mai mic“, este de părere Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta.

Acesta s-a arătat nemulţumit de decizia CC. „Adică noi, producătorii, am denunţat aceste practici, şi tot noi suntem incriminaţi! Furnizorii au fost de acord cu contractele impuse de retaileri pentru că altfel nu aveau unde să-şi fi vândut produsele“, a conchis Minea.

I-am întrebat pe cei de la Concurenţă de ce au ales doar cele patru companii. „Doar la cei patru am găsit suspiciuni. Anul trecut a început o investigaţie de cunoaştere a sectorului de retail, care va fi gata în două-trei săptămâni. În funcţie de rezultatul final, este posibil să extindem ancheta şi la alţi competitori din retail“, ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

Hipermarketurile sunt rezervate

Pe de altă parte, reprezentanţii celor patru companii enumerate de CC sunt foarte rezervate în privinţa declaraţiilor. „ În momentul în care această investigaţie se va concluziona vom fi în măsură să oferim informaţii suplimentare“, afirmă Delia Nica, şeful biroului din România al Metro Group, care deţine şi hipermarketurile Real. Reprezentanţii celorlalte trei grupuri de retail nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

La rândul său, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, crede că această investigaţie intervenită brusc poate fi chiar o „comandă politică“. „Mi se pare ciudată atenţia dată din ultima vreme Codului de bune pratici şi preţurilor mari ale alimentelor, care sunt subiecte sensibile pentru români“, spune Frumosu.

În cazul în care vor fi găsite vinovate, firmele cercetate de CC vor risca amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Potrivit reprezentanţilor CC, grupurile Metro, Rewe, Mega Image şi Interex deţin aproximativ 40% din piaţa internă de retail.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite