Concluziile Raportului CE privind România şi Bulgaria, neredactate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concluziile proiectului de raport al Comisiei Europene privind România şi Bulgaria nu au fost încă redactate, urmând să fie adăugate înainte de prezentarea documentului, marţea viitoare, au

Concluziile proiectului de raport al Comisiei Europene privind România şi Bulgaria nu au fost încă redactate, urmând să fie adăugate înainte de prezentarea documentului, marţea viitoare, au declarat surse europene, citate de Reuters.
Proiectul nu conţine nicio recomandare privind aderarea celor două ţări în 2007 sau 2008. Conform documentului obţinut de Reuters, executivul european atenţionează România şi Bulgaria că i-ar putea bloca acordarea unor ajutoare masive dacă nu finalizează reformele înainte de a adera la UE. În proiectul raportului se mai precizează că cele două ţări nu au reuşit până acum să înfiinţeze agenţii de plăţi pentru subvenţiile UE destinate sectorului agricol. De la ultimul raport de monitorizare al comisiei, România a redus numărul "steguleţelor roşii" de la paisprezece la patru, iar Bulgaria, de la şaisprezece, la şase. Deficienţele României se referă, în principal, la sistemul informatic pentru monitorizarea colectării taxelor. Bulgariei i se cere să realizeze urgent progrese în ceea ce priveşte urmărirea în justiţie a criminalităţii organizate şi lupta împotriva corupţiei. Într-un interviu acordat Mediafax, secretarul de stat Leonard Orban recunoaşte că, în raportul din 16 mai, CE ar mai putea acorda "steguleţe roşii" în câteva sectoare cum ar fi agricultura, absorbţia fondurilor, Legea Curţii de Conturi.

Data aderării Bulgariei depinde de Franţa şi Olanda
Olanda şi Franţa ar putea fi susţinătoarele unei propuneri de amânare a deciziei în privinţa datei de aderare a Bulgariei la UE, scrie cotidianul "Die Welt". Publicaţia germană citează surse din "cercuri diplomatice" care au sugerat că cele două ţări vor atrage atenţia Comisiei Europene că trebuie "să trimită un semnal Bulgariei".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite