Concesionarii rămân stăpânii Deltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În exact aceeaşi zi în care unul dintre contractele de concesiune din Delta Dunării era reziliat, s-a şi înfiinţat o organizaţie a pescarilor. Autorităţile susţin că, acum, pescarii nu vor

În exact aceeaşi zi în care unul dintre contractele de concesiune din Delta Dunării era reziliat, s-a şi înfiinţat o organizaţie a pescarilor. Autorităţile susţin că, acum, pescarii nu vor mai putea fi păcăliţi de concesionari, pentru că aceştia nu mai controlează niciuna din zonele din Deltă. În realitate, aceste asociaţii au fost înfiinţate de foştii concesionari şi tot ei le controlează, prin monopolul asupra punctelor de vânzare a peştelui, dar şi prin proprietatea asupra bărcilor şi uneltelor de care se folosesc pescarii. După rezilierea contractelor, statul iese în pierdere, deoarece concesionarii nu vor mai fi nevoiţi să plătească redevenţa către buget şi au acum dreptul să pescuiască... gratis. Concesionarii rămân în continuare stăpânii Deltei. Până acum, au fost reziliate opt contracte de concesiune şi au apărut 25 de organizaţii profesionale ale pescarilor. Cele mai multe, cinci la număr, erau încheiate cu firmele care aparţin fostului deputat PSD de Tulcea, Dan Verbina. El avea drept de pescuit în zone precum Ceatal Izmail - Sf. Gheorghe, Crişan sau Chilia - Câsla Vădanei. Prin contract, concesionarii se obligau să plătească o taxă anulă către stat, numită redevenţă, şi avea obligaţia să facă investiţii şi să asigure paza. Acum prin reziliere, ei nu mai au nici o obligaţie. Dacă resurse precum petrolul, lemnul sau aurul sunt concesionate de stat pe bani grei, peştele din Deltă este dat acum gratis.
Asociaţia ar trebui să scoată un preţ bun pe peşte
Prin modificarea legii, pescarii din Deltă se pot organiza în asociaţii de pescari, pot exploata singuri o anumită cotă de peşte şi, apoi, îl pot vinde la preţul pe care îl doresc. Până acum, preţul era stabilit de concesionari, mult sub preţul pieţei. "În actualele condiţii, cotele le deţin pescarii şi numai ei pot impune preţul şi regula jocului. Atât timp cât au existat concesionari, ei aveau cota de pescuit, facilităţile, îl puneau pe pescar să intre la pescuit şi îi dădeau cât voia el. Organizaţia trebuie să vândă acum peşte la cel mai bun preţ. Chiar dacă aceşti concesionari şi-ar pune un om să conducă organizaţia, peştele este proprietatea pescarului şi acesta va ţine la preţ. Prin impozitarea veniturilor pescarilor, statul va obţine mai mulţi bani decât din redevenţe", susţine Gheorghe ştefan, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Totuşi, inspectorii vor trebui să controleze acum 1.700 de persoane.
Repopularea Deltei se va face pe banii statului
Până la introducerea concesiunilor, pescuitul în Deltă se făcea direct de către localnici. Pescarii aveau cote de pescuit şi predau peştele la societăţile comerciale de prelucrare, dar nimeni nu făcea repopularea cu puiet a Bălţii. Prin acest sistem, resursa piscicolă a fost aproape distrusă. Cotele stabilite de stat erau ocolite prin neraportare şi vânzarea la negru a capturilor. Dacă până la rezilierea contractelor, concesionarii erau obligaţi să facă repopularea cu peşti a zonelor aflate în administrare, acum, statul, prin Compania Naţională de Pescuit, va trebui să plătească.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite