Concerte de orgă la Biserica Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului "Musica Coronensis" de la Braşov oferă melomanilor un sfârşit de săptămână deosebit. Organizatorii au pregătit recitaluri corale şi concerte pentru

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului "Musica Coronensis" de la Braşov oferă melomanilor un sfârşit de săptămână deosebit.

Organizatorii au pregătit recitaluri corale şi concerte pentru orgă şi violoncel. Evenimentul marchează cu această ocazie şi scurgerea a zece ani de la inaugurarea orgii "Carl Hesse" din Biserica Neagră, eveniment celebrat printr-un concert festiv susţinut de ansamblul de alămuri Romanian Brass.

Biserica Neagră este cunoscută şi pentru marea sa orgă, având peste 4.000 de tuburi, fiind una din cele mai mari din Europa de Sud-Est şi este celebră şi pentru clopotniţa care adăposteşte cel mai mare clopot din spaţiul românesc, excutat din bronz şi care cântăreşte şase tone.

Biserica Neagră - cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei - a primit numele actual după marele incendiu din 1689, când clădirea a fost parţial distrusă. Biserica evanghelică a fost construită în stil gotic în jurul anului 1380 şi era cunoscută sub numele de Biserica Sfânta Maria. Edificul este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

După incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din Danzig, pentru că meşterii locali nu mai ştiau să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari. Numai că noile bolţi au fost realizate în stil baroc, nu în cel gotic, cum erau iniţial. Arhitecţii au preferat pentru edificul din centrul istoric al Braşovului planul unei bazilici cu trei nave, egale ca înălţime, de tipul unei biserici-hale, preferate în secolele XV-XVI în spaţiul german.

Astăziora 12.00
Violoncello + Orgel (Biserica Neagră)
Götz Teutsch, violoncello - Eckart Schlandt, orgă
În program, lucrări de: Bach, Türk, Acker, Kurtag
ora 18.00
Concert coral (Biserica Neagră)
R.Lassel Matthäuspassion, Corul Bach Sibiu,
Ursula Philippi, orgă - Kurt Philippi, dirijor
Mâine
ora 12.00
Concert festiv de suflători:
Romanian Brass - dirijor

Adrian Petrescu
Steffen Schlandt, orgă (Biserica Neagră)
În program lucrări de: G.Gabrieli, N.Petri, J.S.Bach
ora 18.00
Concert vocal simfonic:
Corul Bach din Braşov, Corul Astra (Dirijor Ioan Oarcea)
În program lucrări de: J.L.Hedwig, C.Franck - Misa
Orchestra Facultăţii de Muzică a Universităţii Transilvania
Dirijor Steffen Schlandt

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite