Concert de muzică corală în Peştera Bolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările culturale în monumentul natural protejat de ecologişti au devenit o tradiţie pentru hunedoreni Turiştii care aleg în acest sfârşit de săptămână Peştera Bolii din

Manifestările culturale în monumentul natural protejat de ecologişti au devenit o tradiţie pentru hunedoreni

Turiştii care aleg în acest sfârşit de săptămână Peştera Bolii din judeţul Hunedoara pentru a-şi petrece timpul liber vor avea ocazia să participe la un eveniment care se desfăşoară o singură dată pe an - un concert excepţional de muzică corală religioasă susţinut de un ansamblu renumit din municipiul Orăştie.

Totodată, turiştii mai au ocazia şi să viziteze monumentele istorice din zona Băniţa, printre care Cetatea care dă numele localităţii, dar şi Turnul de la Crivadia, fortăreaţă medievală ridicată în secolul al XVI-lea.

Evenimentul, aflat la ediţia a treia, este organizat de Asociaţia de ecologie Petro Aqua, instituţie care a restaurat şi redat circuitului turistic cea mai frumoasă peşteră din bazinul Văii Jiului - Peştera Bolii. Concertul de muzică religioasă a fost programat astăzi tocmai pentru a putea participa cât mai multă lume şi este susţinut de corul Catedralei Ortodoxe din Orăştie "A Capella" - ansamblu care a primit mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Acustica este propice pentru un concert

Organizatorii au mai pregătit invitaţilor şi un concert al Corului de copii din Băniţa. Peştera de lângă Petroşani, de o frumuseţe extraordinară, a fost redată circuitului turistic în anul 2006 de către asociaţia amintită, după o muncă de restaurare care s-a întins pe durata unui an de zile.

Potrivit organizatorilor, locaţia evenimentului cultural este motivată de faptul că Peştera Bolii oferă condiţii deosebite de acustică, iar interiorul a fost supranumit în perioada interbelică "Sala de concert şi dans". Conform organizatorilor, manifestări culturale, în special spectacole muzicale, au avut loc în peşteră până la începerea Primului Război Mondial.

Prima peşteră luminată artificial

Peştera Bolii are o suprafaţă de 10 hectare şi este o rezervaţie naturală, intrarea fiind făcută pe sub o arcadă săpată în munte ce are înălţimea de 46 de metri. Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de şoseaua Petroşani - Haţeg (DN 66), iar în 1928 a devenit prima peşteră din ţara noastră care a beneficiat de iluminat artificial.

Datorită frumuseţii, în peşteră au fost turnate mai multe secvenţe pentru filmul "Legenda Nibelungilor". Emeric Suhanek, preşedintele Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua care a lucrat la restaurarea peşterii spune că toţi turiştii sunt profund impresionaţi de măreţia peşterii. Peştera poartă numele familiei Bolia, care o primeşte în anul 1404 ca o donaţie din partea regelui Sigismund.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite