Comunişti şi anticomunişti, reabilitaţi "la pachet"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind ştergerea condamnărilor politice din perioada 1945 - 1989 a fost adoptat ieri de guvern. Deţinuţii politici vor fi repuşi în drepturi, inclusiv cei deportaţi,

Proiectul de lege privind ştergerea condamnărilor politice din perioada 1945 - 1989 a fost adoptat ieri de guvern. Deţinuţii politici vor fi repuşi în drepturi, inclusiv cei deportaţi, prizonierii sau cei care au suferit degradarea militară.

Persoanele care au desfăşurat activităţi cu caracter fascist, teroriste ori s-au făcut vinovate de infracţiuni contra umanităţii sunt exceptate de la reabilitare. Proiectul guvernului prevede ca, în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care au suferit condamnări politice sau urmaşii lor, până la rudele de gradul al IV-lea, pot solicita instanţelor constatarea caracterului politic al condamnărilor şi acordarea de despăgubiri pentru prejudiciul suferit.

Persoanele îndreptăţite pot solicita despăgubiri şi pentru bunurile confiscate prin hotărâre de condamnare. Conform legii, condamnarea cu caracter politic înseamnă orice condamnare dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă, între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989, pentru fapte împotriva regimului totalitar. De prevederile legii beneficiază şi cei cărora li s-a recunoscut calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă. Se estimează că, prin adoptarea acestei legi, aproximativ un milion de foşti deţinuţi politici vor scăpa de condamnările din cazier.

Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a confirmat în urmă cu câteva luni că de această lege vor beneficia şi unii membri ai Guvernului Antonescu şi deviaţioniştii comunişti de dreapta.

"Ca o dovadă că legea pe care o propunem nu este făcută pentru oameni, ci pentru o reparaţie morală, trebuie să vă spun că de prevederile ei vor beneficia şi comuniştii acuzaţi în acele vremuri de aşa-numita deviere de dreapta", a spus Oprea, numind-o printre aceştia pe Ana Pauker, fost ministru de externe în Cabinetul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. (Oana Iuraşcu)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite