Comuna legendelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre miturile străjuite de localnicii din Polovragi, judeţul Gorj, este cel al aurului ascuns în peştera lui Zamolxe Comuna gorjeană Polovragi este locul unde chiar şi copiii

Unul dintre miturile străjuite de localnicii din Polovragi, judeţul Gorj, este cel al aurului ascuns în peştera lui Zamolxe

Comuna gorjeană Polovragi este locul unde chiar şi copiii ştiu să-ţi povestească o legendă, pentru că poveştile din acest loc se transmit din generaţie în generaţie. Oameni liniştiţi de felul lor, crezând cu tărie că sunt binecuvântaţi de Dumnezeu, polovrăgenii spun că în peşterile şi grotele din această zonă sunt ascunse comori de nepreţuit. Localitatea a devenit însă cunoscută nu numai datorită legendelor, ci şi a spiritului gospodăresc al oamenilor.

Străjuită de Cheile Olteţului şi de Munţii Parâng şi Căpăţânii, comuna gorjeană Polovragi are o istorie aparte. Bătrânii povestesc, misterioşi, că localitatea lor este una peste care Dumnezeu şi-a întins mâinile şi harul. În comună se află una dintre cele mai vechi mănăstiri din judeţul Gorj, Mănăstirea Polovragi, ridicată acum mai bine de cinci secole. Tot în această localitate se află şi Peştera lui Zamolxe sau, cum mai este ea denumită, Peştera lui Pahomie. Legenda comorilor ascunse în grotele şi peşterile din Polovragi spune că în peştera lui Zalmoxe este ascuns foarte mult aur. Toţi localnicii, cu mic, cu mare, cunosc această legendă şi cred cu tărie în ea.

"Încurajăm turismul rural în localitate"

Agroturismul începe să prindă rădăcini în această localitate plină de istorie. În curând aici va fi construit un sat de vacanţă. "Avem un lot de 86 de parcele care vor fi scoase la licitaţie pe data de 22 martie şi avem deja înscrise la licitaţie persoane din alte judeţe decât Gorjul. În comună sunt două pensiuni agroturistice, care vara, mai ales, au toate locurile de cazare ocupate. Probabil se vor mai construi, pentru că avem de gând să încurajăm turismul rural. Lumea va veni aici să se odihnească, suntem înfrăţiţi cu natura, aerul e atât de curat şi mângâietor, încât nu peste mult timp turiştii îşi vor dori să se mute definitiv aici. Se vor construi case de vacanţă, avem şcoli renovate, grădiniţe, cu toate că sunt numai 3.054 de locuitori", ne-a declarat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi.

Bunăstare din cultivarea căpşunilor şi a oieritului

Sătenii din comuna Polovragi sunt, în marea lor majoritate, crescători de animale şi cultivatori de căpşuni. Îndeletnicirile lor le asigură bunăstarea şi un trai departe de tumultul marilor oraşe. Oieritul a devenit deja o tradiţie în această localitate. Ion Cerdac are 58 de ani şi are peste 350 de oi, la care a angajat ciobani. "Nu este uşor să creşti atâtea animale, însă de pe urma lor câştig binişor. Nu mă plâng, pentru că an de an vând câte 150 de miei pe care iau milioane, mai merg cu brânza şi laptele la piaţă şi scot şi de acolo. Familia mea consumă ceea ce produc oile şi suntem sănătoşi", ne-a spus Ion Cerdac. Bunăstarea este cunoscută şi de familia oierului Dumitru Misăilescu, care are o turmă de peste 320 de oi. "Laptele de oaie este foarte sănătos, iar primăvara, în jurul Paştelui, reuşesc să vând destul de mulţi miei. Oamenii ne ştiu pe noi, cei care avem oi, şi ştiu că animalele sunt sănătoase. Le convine să cumpere de la noi şi lapte, şi carne", ne-a mărturisit nea Dumitru. Constantin Manasia este cunoscut drept unul dintre cei mai muncitori oameni din localitatea Polovragi. Bărbatul, în vârstă de 58 de ani, are peste două hectare de teren pe care cultivă an de an căpşuni. Recolta este bogată, însă munca este destul de grea, după cum ne spune. "Este mult de lucru cu îngrijirea căpşunilor", povesteşte bărbatul, "de trei-patru ori pe an se plivesc plantele, pentru a fi sigur că voi avea fructe sănătoase şi mari".

Împreună cu membrii familiei merge să-şi vândă căpşunile de Polovragi în pieţele din Constanţa, Tulcea sau Craiova şi spune că nimeni din cei care au cumpărat de la el nu
s-a plâns niciodată de calitatea fructelor aduse de la sute de kilometri distanţă.

"Am fost şi suntem binecuvântaţi"

"Am fost şi suntem binecuvântaţi, suntem o comună norocoasă, nu suntem săraci, pentru că am învăţat de secole să muncim. Aici, pe aceste meleaguri, a trăit Zalmoxe, apoi au venit călugării care au adus creştinismul, au mai trecut haiducii care luptau pentru bunăstarea săracilor. Ne-am înţeles bine cu vecinii de peste munţi, cu sibienii, de la care am învăţat multe. Este o zonă frumoasă, plină de istorie şi legende, plină de oameni care cred cu toată forţa în Dumnezeu", ne-a spus cu ochii în lacrimi Ion Pătruescu, 98 de ani, unul dintre cei mai bătrâni localnici din Polovragi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite