Computerele afectează sănătatea utilizatorilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculatoarele au în alcătuirea lor componente ce conţin metale grele, care pun în pericol mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor. Conform normelor actuale, prevăzute de legislaţia

Calculatoarele au în alcătuirea lor componente ce conţin metale grele, care pun în pericol mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor.

Conform normelor actuale, prevăzute de legislaţia cu privire la protecţia consumatorului, statul impune etichetarea produselor cu potenţial toxic, pentru a indica tipul şi cantitatea elementelor considerate dăunătoare sănătăţii.

Un raport întocmit de organizaţia ecologică Greenpeace susţine însă că simpla etichetare nu este suficientă şi militează pentru înlocuirea substanţelor nocive care, deocamdată, intră în componenţa diverselor piese ale celor mai multe tipuri de computere.

Directiva Comunităţii Europene cu privire la restricţionarea folosirii anumitor substanţe dăunătoare pentru mediu, întrebuinţate în fabricarea aparatelor electrice şi electronice (abreviere-RoHS), care a intrat în vigoare anul trecut, cere limitarea utilizării a şase metale grele, socotite periculoase, utilizate în procesul de producţie.

Dintre acestea fac parte mercurul, cadmiul, bromul, iar valorile maxime admise ale concentraţiilor acestora sunt stabilite prin directiva CE, în procente, pentru fiecare substanţă catalogată ca fiind nocivă. Producătorii sunt obligaţi să folosească etichete care indică faptul că produsele electrice şi electronice sunt ecologice şi nu conţin plumb. Aceste etichete însă nu sunt conforme cu directiva europeană RoHS.

Laptopurile sunt toxice

Raportul Greenpeace a fost dat publicităţii cu foarte puţin timp înainte de apariţia RoHS şi a menţionat că, în special, laptopurile pot fi toxice. În urma analizelor de laborator, specialiştii desemnaţi de organizaţia ecologică au constatat prezenţa, peste limitele admise, în componentele externe şi interne ale computerelor a mercurului, bromului, a policlorurii de vinil, cât şi a altor substanţe chimice nocive care nu au fost menţionate pe lista RoHS.


Au fost depistaţi, deşi în concentraţii relative slabe, compuşi ai bromului. PVC-ul se regăseşte în 44% din cablurile interne şi externe ale computerelor. Materialele plastice, deşi nu reprezintă un pericol direct, ridică probleme în privinţa gestionării deşeurilor.

În plus, folosirea materialelor plastice în anumite aplicaţii necesită utilizarea aditivilor chimici care s-a dovedit cât sunt de toxici. Compuşii halogeni, bromul şi cromul, sunt şi ei prezenţi în circuitele calculatoarelor, iar toxicitatea lor este de netăgăduit.

Metalele grele afectează creierul

Din cauza căldurii, care se degajă atunci când un aparat electronic se află în stare de funcţionare, compuşii chimici se pot evapora şi pot pătrunde în organism. Metalele grele afectează în mod indiscutabil sănătatea oamenilor.

Plumbul este un metal greu care, odată inhalat sub formă de vapori sau ingerat în cantităţi cât de mici, duce la afecţiuni grave ale creierului sau ale sistemului nervos. Cuprul şi compuşii săi sunt, de asemenea, deosebit de toxici. Sunt suficiente 30 de grame sulfat de cupru ca să omori un om. Vaporii de cadmiu sunt cancerigeni şi deosebit de toxici pentru mediul înconjurător.

Nichelul este, de asemenea, cancerigen şi provoacă alergii. Deşi zincul este esenţial pentru sănătatea organismului, prea mult zinc poate fi fatal. Acest metal favorizează anorexia, induce malnutriţia şi suprimă absorbţia altor oligoelemente vitale pentru organismul uman. Soluţiile în care au fost degajaţi ioni liberi de zinc sunt foarte toxice pentru organismele vii.

Mouse-ul provoacă dureri ale antebraţului

În afară de pericolul pe care-l reprezintă metalele şi celelalte materiale din care sunt confecţionate calculatoarele, organismul uman mai poate fi afectat şi în alte moduri de folosirea îndelungată a acestui "creier artificial" care, de altfel, se dovedeşte a fi din ce în ce mai de neînlocuit în toate domeniile. Studii ştiinţifice efectuate recent în Danemarca au demonstrat că mai mult de un sfert din tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani acuză dureri musculare provocate de utilizarea mouse-ului.

Durerile antebraţului, ale mâinii, în special ale degetului arătător pot fi evitate dacă utilizatorul se obişnuieşte să ia mici pauze. Cercetările în acest sens continuă pentru a înţelege mai bine care este, de fapt, factorul declanşator al acestor tulburări şi se caută soluţii pentru a combate necazurile pe care "şoricelul" le aduce fără să vrea celor care îl îndrăgesc atât de mult.

Jocurile video pot genera tulburări psihice

Psihologii şi psihiatrii din întreaga lume trag semnale de alarmă în privinţa efectelor nocive pe care jocurile pe calculator, în special cele care sugerează o violenţă extremă, le au asupra copiilor sau adolescenţilor.
Este de la sine înţeles că nu jocurile video sunt vinovate de declanşarea tuturor afecţiunilor psihice care se manifestă la unii copii, dar trebuie impuse şi respectate câteva reguli, în concordanţă cu vârsta, care să prevină anumite tipuri de manifestări emoţionale negative ce pot apărea în urma suprasolicitării creierului.

Calculatorul oboseşte ochii şi accentuează defectele de vedere

Monitoarele, în general, au ecrane de protecţie. Astfel, folosirea acestora timp îndelungat nu provoacă neapărat boli de ochi însă oboseala se instalează destul de frecvent şi provoacă tot felul de neplăceri. Împătimiţii computerelor sau persoanele care sunt nevoite să lucreze îndelung în faţa monitoarelor clipesc des şi au mereu ochii roşii.

Durerile de cap apar şi ele după câteva ore petrecute în faţa monitorului. Este vorba despre o oboseală cauzată în principal de uzarea muşchilor implicaţi în mişcarea globilor oculari. În plus, atunci când petrecem ore în şir în faţa calculatorului, concentraţia este, de cele mai multe ori, maximă şi, în consecinţă, clipim mai rar.

Ochii se irită şi sub pleoape apare o senzaţie de uscăciune. Persoanele care poartă ochelari, din cauza defectelor de vedere, strabism sau prezbitism, sunt mai sensibile. Medicii recomandă, pentru atenuarea acestor efecte nedorite, folosirea unui ecran plat în locul celui cu tub catodic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite