Complexul lui Schäfer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul lui Schäfer
Complexul lui Schäfer

Citiţi în numărul 11 al revistei Forbes România povestea neamţului care a construit singurul complex turistic din satul transilvănean Cund. De trei ani, Jonas Schäfer, fost patron al unei case de discuri de succes din Germania, atrage personalităţi din toată lumea, la complexul său turistic din judeţul Mureş.

Cele 46 de paturi de la complexul turistic Valea Verde Resort sunt ocupate aproape în totalitate, indiferent de sezon, pentru că proprietarul resortului, neamţul Jonas Schäfer, şi-a format o clientelă selectă.

De la CEO-ul Coca Cola Rusia, Tim Leveridge, până la oficiali ai armatei SUA ataşaţi la Bucureşti: Gary Herbert, comandant în US Navy şi Brian Mullin de la US Air, ultimul încheindu-şi misiunea diplomatică în luna iunie, vin în sătucul transilvănean Cund, din judeţul Mureş, pentru a-şi petrece vacanţa izolaţi de aproape tot ce înseamnă civilizaţie.

În general, locul este frecventat de şefi ai companiilor multinaţionale, bancheri, diplomaţi şi manageri din industria muzicală internaţională. Schäfer, în vârstă de 36 de ani, este discret, refuză elegant să-şi desconspire clientela.

De la muzică la turism

În anul 2003, Jonas Schäfer îşi vindea compania Laughing Horse Music, o casă de discuri din Germania, cu care reuşise să obţină succese internaţionale, promovând artişti locali precum Kim Frank, dar şi formaţia Echt. Laughing Horse Music obţinuse deja o mulţime de discuri de aur şi de platină, vânduse peste 10 milioane de albume ale formaţiei Echt, care crease la sfârşitul anilor ‘90 o veritabilă isterie printre adolescenţii din Europa.

Cei 12 ani pe care Schäfer i-a petrecut în studiourile de înregistrări sau căutând talente în Germania şi Marea Britanie nu l-au mulţumit. Aşa încât a decis să-şi vândă afacerea grupului Universal Music pentru mai mult de 10 milioane de euro. „Aveam 30 de ani, făcusem tot ce-mi dorisem şi obţinusem tot ceea ce îmi propusesem, dar nu mă simţeam împlinit“, îşi aminteşte neamţul. A venit în România în urmă cu aproape şase ani pentru a-şi vizita tatăl.

Acesta ajunsese din întâmplare în Cund, în 1994, şi se mutase acolo apucându-se de agricultură. Lui Jonas i-a plăcut sătucul în care se refugiase tatăl lui, dar soţia sa, Ulrike, a fost cea care a dat verdictul. Astfel, cei doi soţi au lăsat Hamburgul şi Londra, oraşele unde-şi aveau reşedinţa. În 2004, s-au mutat în Cund, pentru un an „de probă“, cumpărând pentru ei o casă veche săsească, pe care au renovat-o, şi o alta pentru părinţi şi pentru oaspeţi.

Investiţii de sute de mii de euro

În ianuarie 2005, Jonas Schäfer a postat un anunţ de închiriere a casei de oaspeţi pe un mic site de turism din Germania. După cinci săptămâni au sosit primii turişti. În ultimii trei ani, minicomplexul turistic a necesitat investiţii de 250.000 de euro şi soţii Schäfer plănuiesc să construiască până în iarna aceasta şi un mic centru de relaxare cu o saună, jacuzzi, baie de aburi şi o piscină.

Deşi estimează că va avea nevoie de încă 250.000 de euro ca să construiască centrul Spa, Schäfer se pregăteşte sufleteşte pentru o sumă mult mai mare. De curând, soţii Schäfer au cumpărat cu 40.000 de euro o altă casă din Cund unde vor amenaja alte patru apartamente, iar restaurarea ei le va mai goli contul de încă 150.000 de euro.

De toate pentru toţi

Oaspeţii familiei Schäfer plătesc între 35 şi 50 de euro pe noapte pentru a petrece în mijlocul sălbăticiei cel puţin o săptămână. Pentru sume de la 12-15 euro în sus clienţii pot practica activităţi ca ciclismul, echitaţia, plimbări cu şareta sau căruţa prin împrejurimi, căţărări şi chiar cursuri de pictură şi vizite în atelierele de tâmplărie şi fierărie din sat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite