Companiile româneşti de tehnologie, printre cele mai dinamice din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile româneşti de tehnologie, printre cele mai dinamice din regiune
Companiile româneşti de tehnologie, printre cele mai dinamice din regiune

Peste jumătate din companiile româneşti de tehnologie, înscrise la competiţia din acest an a Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50, s-au calificat în topul final, două dintre ele clasându-se în primele zece.

TeamNet Internaţional, Bucureşti (locul 2) şi AROBS Transilvania Software din Cluj-Napoca (locul opt) au intrat în Top 10 al celor mai dinamice companii de tehnologie din regiune. Clasamentul are la bază rata de creştere a veniturilor din ultimii cinci ani (2004-2008).

Companiile candidate trebuie să aibă proprietate tehnologică sau intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaționale sau să dedice o parte substanțială din venituri pentru cercetare și dezvoltare de tehnologie.

De asemenea, candidații trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puțin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să nu fie controlați de un investitor strategic și să activeze pe piață de cel puțin cinci ani.

Lista finalistelor din România include dezvoltatori de soluţii software: TeamNet International (locul 2, cu o rată de creștere de 3.317%), AROBS Transilvania Software (locul 8, +1.663%), LASTING Software din Timișoara (locul 29, +487%), The RED Point din Iași (locul 35, +430%), și companiile din București Advantage Software Factory (locul 45, +350%) și Romanian Soft Company (locul 47, +312%).

Industria românească de tehnologie, pe locul 4

România a intrat în această competiție pentru prima dată anul trecut, având trei companii în clasamentul final. Numărul s-a dublat în acest an, ceea ce a adus industria românească de tehnologie pe locul 4 în rândul țărilor incluse în top, după Ungaria (11), Polonia (9) și Cehia (8).

„Rezultatele din acest an indică evoluția distinctă a fiecărei industrii de tehnologie din regiune. Liderii sus-menționați își reduc nivelul de reprezentare (cu 28 de firme în acest an, față de 36, în 2008), pe măsură ce companiile lor se maturizează, iar veniturile nu mai pot crește într-un ritm foarte accelerat. De cealaltă parte, industriile mai mici câștigă teren și au mai multe companii printre finaliste”, spune Ahmed Hassan, Deloitte Balkans.

Potrivit reprezentanţilor Deloitte, chiar dacă per ansamblu ratele de creștere s-au redus semnificativ față de anul trecut, pe fondul declinului global, România își menține o rată de creștere mai mare decât rata medie (+1.093%, față de +933%). „Acest lucru indică un potențial major pentru industria de profil, pe termen lung”, precizează Hassan.

Finaliștii din clasamentul regional vor fi direct nominalizați în competiția Technology FAST 500 EMEA, ce include companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Anul trecut, România a fost reprezentată de două companii în primele 100 de finaliste: AROBS Transilvania Software (locul 49) și TeamNet International (locul 71).

„Performanța acestor companii reprezintă rezultatul principalelor avantaje competitive ale acestei industrii – forța de lucru calificată, notorietatea brandului pe piețele directe și relațiile solide cu partenerii de afaceri”, spune George Mucibabici, Președintele Deloitte România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite