Companiile româneşti vor primi garanţii subvenţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române vor putea acorda ajutoare sub formă de garanţii subvenţionate pentru creditele de investiţii şi pentru cele destinate capitalului de lucru, încheiate până la 31 decembrie 2010, a decis, astăzi, Comisia Europeană (CE).

Executivul UE a autorizat o schemă propusă de România, pentru a sprijini societățile care au dificultăți de finanțare din cauza înăspririi condițiilor de creditare în contextul actualei crize economice. Schema este limitată în timp, respectă pragurile relevante și este destinată doar firmelor care nu se aflau în dificultate la 1 iulie 2008, a transmis CE.

Reducerea comisioanelor de garantare se poate aplica pe o perioadă de până la doi ani pentru garanţiile la creditele contractate până cel târziu la 31 decembrie, 2010. În cazul în care durata creditului subsidiar depăşeşte doi ani, primele safe-harbour (de siguranţă) se pot aplica pentru o perioadă suplimentară maximă de patru ani, arată Comisia.

Garanţie de maximum 90% din valoarea creditului

Consiliul Concurenţei a avizat şi a trimis CE, în 12 mai, notificarea schemei de ajutor de stat privind facilitarea accesului la finanţare, prin garanţii de stat acordate IMM-urilor şi întreprinderilor mari. Schema a fost iniţiată de EximBank.

Astfel, Banca de Export-Import a României garantează, în numele şi în contul statului, creditele bancare acordate firmelor, pentru investiţii, valoarea garanţiei nedepăşind 90% din valoarea creditului pe durata acestuia. Bugetul total al schemei, pe perioada de implementare 2009 - 2010, este de 20,34 milioane de lei. Se estimează că 180 de IMM-uri, dar şi companii mari, vor beneficia de această schemă.

Valoarea maximă, bugetul de salarii pe un an

Firmele pot primi, astfel, o reducere a primei de garantare pentru o perioadă de cel mult 2 ani de la data acordării garanţiei de 25%, în cazul IMM, şi de 15% în cazul companiilor mari. Valoarea maximă a creditului pentru care se acordă garanţia nu va depăşi totalul cheltuielilor agentului economic cu salariile (inclusiv cheltuielile cu asigurările sociale şi costul cu personalul), pentru anul 2008.

Beneficiarii schemei de ajutor sunt IMM-uri şi întreprinderi mari care nu erau în dificultate financiară la data 1 iulie 2008, dar care se află în dificultate financiară, la momentul solicitării garanţiei, ca urmare a apariţiei crizei economico-financiare mondiale. Firmele interesate pot depune o cerere de garantare până la 30 octombrie 2010, iar garanţia va fi acordată de către EximBank până cel târziu la sfârşitul anului 2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite