Companiile cer plafonarea taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii se tem cel mai mult de creşterea costurilor cu salariaţii şi de o posibilă majorare a TVA şi a cotei unice. Directorii a 130 de companii româneşti de top spun că o creştere a contribuţiilor sociale aferente costului salarial ar putea grăbi reducerea locurilor de muncă.

Implementarea unei strategii de reducere treptată a contribuţiilor sociale poate deveni un instrument fiscal de stimulare a competitivităţii României, arată un studiu privind fiscalitatea realizat de Deloitte.

Pe de altă parte, în contextul crizei economice şi al măsurilor vehiculate de autorităţi ca alternative la creşterea încasărilor la buget, o măsură nocivă, în opinia a 36% din participanţii la studiu, ar fi creşterea contribuţiilor sociale. O astfel de decizie ar putea grăbi restructurarea sau disponibilizarea personalului.

Citiţi şi:


Nici bugetul de stat nu ar avea prea mult de câştigat, spun oamenii de afaceri. Dimpotrivă, cheltuielile bugetare ar putea creşte cu cei disponibilizaţi, în timp ce încasările la buget ar scădea.

Posibila majorare a cotei Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) reprezintă un alt motiv de îngrijorare, pentru 25% din companiile chestionate. Reprezentanţii acestora spun că orice procent în plus peste nivelul actual ar creşte preţul produsului sau al serviciului comercializat, cu impact direct asupra puterii de cumpărare.

Experţii Deloitte anticipează o majorare a TVA la 22%, ca soluţie rapidă de creştere a veniturilor bugetare. Apoi, 22% din respondenţi se tem de creşterea cotei unice de impozit pe profit. În opinia oamenilor de afaceri, cota unică reprezintă unul dintre principalii factori ce au adus, cel puţin până acum, un anumit grad de stabilitate şi predictibilitatea în mediul de afaceri şi competitivitate în zonă.

Profitul reinvestit, scutit de impozit

În contextul în care contribuabilii au acces tot mai limitat la creditarea pentru investiţii, prima opţiune a oamenilor de afaceri – 24% din respondenţi – este neimpozitarea profitului reinvestit. Însă această măsură ar fi utilă dacă de ea vor beneficia toate companiile, indiferent de mărime sau de domeniul de activitate.

Potrivit experţilor Deloitte, în prezent, propunerea legislativă pentru introducerea acestei măsuri nu îndeplineşte criteriile dorite de mediul de afaceri, având ca efect doar amânarea momentului impozitării. O decizie extrem de importantă pentru companii vizează mecanismul de rambursare a TVA. 18% din respondenţi spun că implementarea unor proceduri clare şi rapide de rambursare ar debloca criza de sistem.

Taxa de linişte şi siguranţă

O altă componentă a studiului Deloitte s-a concentrat pe autonomia fiscală. Dintre toate impozitele şi taxele instituite de stat la nivel central şi teritorial, cele locale provoacă, la prima vedere, cele mai mari controverse. Opinia respondenţilor este justificată de caracteristicile afacerii pe care o reprezintă. Companiile care operează filiale şi sucursale la nivel naţional sunt nemulţumite de sistemul de autonomie locală de stabilire şi percepţie a dărilor.

Unele taxe sunt calificate drept absurde conform participanţilor la studiu. Un exemplu ar fi „taxa de linişte“, care este percepută în funcţie de suprafaţa spaţiului comercial folosit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite