Companiile româneşti, printre cele mai optimiste privind evoluţia economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile româneşti, printre cele mai optimiste privind evoluţia economică
Companiile româneşti, printre cele mai optimiste privind evoluţia economică

Companiile româneşti se numără printre cele mai optimiste din Europa Centrală cu privire la perspectivele generale ale economiei naționale în următoarele şase luni: 38,5% se aşteaptă la o redresare, procent ce plasează România pe locul doi în urma Poloniei, cu 51,2%, potrivit raportului Deloitte despre indicele de incredere al mediului de afaceri (Deloitte Business Sentiment Index - DBSI).

Pe de altă parte, liderii companiilor româneşti sunt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele financiare ale companiilor lor (doar 15,4% se aşteaptă la o îmbunătățire, față Polonia, cu 76,7%). 

Raportul Deloitte este o analiză realizată pe baza opiniilor şi previziunilor a 190 de directori executivi şi financiari ai celor mai mari companii din şase state central-europene: România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia, intervievaţi telefonic în perioada 23 iulie  - 10 august.

Conform unei majorități de 65,4%, în România nu există întârzieri semnificative de plată a datoriilor. Din acest punct de vedere, companiile locale se situează pe locul doi în regiune, după cele din Polonia, unde procentul este de 79,1%.
Totodată, cei mai mulţi manageri românia, respectiv 61,5%, intenţionează să lanseze produse şi servicii noi în următoarele 12 luni, fiind, de asemenea, al doilea procent după Polonia, cu 62,8%.

Peste jumătate din respondenţii respondenții români se aşteaptă la o înăsprire a reglementărilor în următoarele 12 luni, iar aproape 70% consideră că fondurile europene sunt foarte greu de accesat.
 
Firmele româneşti continuă creşterea afacerilor

„Concluziile raportului DBSI confirmă rezultatele primului nostru studiu din perspectiva CEO asupra mediului local de afaceri pe care l-am lansat la sfârşitul lunii mai”, a declarat George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

„De notat că firmele româneşti îşi continuă strategia de creştere a afacerilor, însă cu o atenție sporită asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondenților cred în relansarea economiei şi pregătesc noi produse şi servicii, anticipând totodată o reducere a cheltuielilor de capital şi noi reduceri de personal). Pe de altă parte, însă, oamenii de afaceri preconizează o nouă înăsprire a reglementărilor, în următorul an, şi lansează un avertisment asupra accesării dificile a fondurilor europene”, a subliniat reprezentantul Deloitte.

Prima analiză DBSI

Primul studiu Deloitte Europa Centrală privind indicele de încredere al mediului de afaceri indică un optimism moderat.

Opiniile celor aproape 200 de respondenți reflectă viziunea respondenților asupra mediului de afaceri actual şi viitor, de la perspectivele pe piața muncii şi tendințele de salarizare, până la intenția de dezvoltare de noi produse şi cheltuieli de capital.

Rezultatele pentru primul semestru indică un nivel al indicelui de 97, urmând ca indicele următor (care va fi publicat la începutul lunii decembrie) să permită o comparație între diferențele şi asemănările în atitudine şi viziune de la țară la țară şi de la sector la sector.

Polonia, cea mai optimistă

În Europa Centrală, aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că economia fie se va înrăutăți, fie va rămâne la fel anul următor. Pe de altă parte, contrar acestei tendințe prudente şi pesimiste, oamenii de afaceri manifestă optimism în privința perspectivelor pe care le au companiile lor, doar 15% dintre respondenți exprimând aşteptări negative pe viitor.

Dintre cele şase țări incluse în studiu, Polonia manifestă cel mai mare grad de optimism atât în ceea ce priveşte perspectivele economice, cât şi cele legate direct de companii. Polonia continuă să beneficieze de cerere de consum, comparativ cu restul țărilor din regiune. Croația, pe de altă parte, este foarte pesimistă în privința economiei (cu un total de 89,7% răspunsuri negative).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite