Companiile nu se grăbesc să vină la Bursa de Valori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai două societăţi au intrat, în acest an, în linie dreaptă pentru ringul bursier: Casa de Bucovina şi Transgaz Deşi companiile de consultanţă şi audit apreciau, în urmă cu doi

Numai două societăţi au intrat, în acest an, în linie dreaptă pentru ringul bursier: Casa de Bucovina şi Transgaz

Deşi companiile de consultanţă şi audit apreciau, în urmă cu doi ani, că ofertele publice iniţiale de acţiuni (IPO) vor înregistra o evoluţie sepctaculoasă odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, anul bursier 2007 este aproape de finish şi numai două din oferte preliminare aprobate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) încep să se concretizeze.

Ambele oferte au ajuns la arbitrul pieţei autohtone de capital în a doua jumătate a acestui an. Şi nu există condiţiile care să schimbe situaţia "peste noapte". Florin Ilie, şeful Departamentului de analiză pieţe de capital din cadrul ING, atrage atenţia că "este nevoie de timp pentru pregătirea unei listări.

În plus, este nevoie şi ca piaţa să se educe, pentru că, deşi Bursa reprezintă o variantă atractivă de finanţare, multe companii private nu cunosc multe din condiţiile formale implicate de un astfel de proces".

10 lei/acţiune valoare nominală pentru titlurile Transgaz

Prima companie care a făcut un pas către Bursă în acest an prin ofertă primară de vânzare de acţiuni activează în sectorul hotelier. Complexul hotelier turistic Casa de Bucovina - Club de Munte SA din Gura Humorului, al cărei acţionar majoritar este SIF Muntenia (SIF4) a anunţat că va derula, în luna octombrie, o emisiune de acţiuni.

Potrivit prospectului preliminar aprobat de CNVM la sfârşitul lunii august, vor fi emise 45,5 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune. Preţul de vânzare va fi de 0,2 lei/acţiune, iar oferta va fi intermediată de SSIF Rombell Securities Bucureşti. Complexul turistic a obţinut anul trecut un profit net de 130.615 de euro, în creştere cu 34,3%.

CNVM a aprobat, săptămâna trecută, şi prospectul preliminar pentru evaluarea intenţiei de investiţie pentru oferta publică a transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş. Potrivit prospectului, emisiunea va include până la 1,17 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune.

Intermediarul ofertei va fi SSIF Raiffeisen Capital&Investment Bucureşti. Societatea va fi listată la Bursă cel mai devreme la începutului anului 2008. În primele trei luni din acest an, Transgaz a obţinut un profit net mai mare cu 58% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii veniturilor din transportul de gaze, de la 161 milioane de lei la 199 milioane de lei.

Ritmul listărilor la BVB se va intensifica, spun analiştii, odată cu activitatea efectivă a fondurilor de pensii pe Bursă. "Este de aşteptat ca şi fondurile de pensii să crească lichiditatea pieţei de capital autohtone şi, astfel, să facă mult mai atractive consecinţele listării", adaugă Florin Ilie.

Şapte companii în şapte ani

Pe pieţele din centrul şi estul Europei, Polonia continuă să reprezinte un caz aparte la capitolul IPO-uri. Numai de la începutul acestui an, au fost listate la Bursa din Varşovia, nu mai puţin de 46 de companii.

Pe piaţa românească, bilanţul ultimilor şapte ani indică, nici mai mult, nici mai puţin de şapte companii listate. Astfel, în intervalul 2001-2007 au sporit numărul emitenţilor MJ Maillis şi International Leasing (în 2001), SSIF Broker (în 2004), Vrancart şi Flamingo (în 2005), Transelectrica şi Alumil (în 2006).

La acestea se pot adăuga şi ofertele publice care nu s-au finalizat însă din cauza nivelului de subscriere (precum Gepa, Dracula Park, Apa Staretului sau CCC Blue Telecom). În ceea ce priveşte IPO-urile, nici vecinii de peste Dunăre nu stau mai bine în acest an. Statisticile Bursei de la Sofia arată faptul că nicio companie nouă nu a intrat la tranzacţionare în prima jumătate din 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite