Companiile farmaceutice atrag investitorii de la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul farmaceutic, reprezentat de companiile Antibiotice, Biofarm şi Sicomed, a fost în ultimul an printre cele mai dinamice de la Bursa de Valori Bucureşti, reprezentând a treia opţiune a

Sectorul farmaceutic, reprezentat de companiile Antibiotice, Biofarm şi Sicomed, a fost în ultimul an printre cele mai dinamice de la Bursa de Valori Bucureşti, reprezentând a treia opţiune a investitorilor, după companiile din domeniul financiar şi cel petrolier.
Interesul crescut al jucătorilor de la BVB pentru producătorii de medicamente se datorează, în principal, perspectivelor bune ale sectorului. Astfel, pentru finele acestui an, compania de cercetare a pieţei CEGEDIM a estimat un ritm de creştere al pieţei medicamentelor cuprins între 12% şi 18%. "Consumul de produse farmaceutice a cunoscut în ultimul an o dinamică semnificativă, datorită creşterii nivelului de trai şi a gradului de cultură sanitară. Trendul ascendent se va menţine şi în viitor, având în vedere că, în România, consumul de medicamente pe cap de locuitor este cu mult inferior nivelului consemnat în ţările din Uniunea Europenă", nea declarat Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă financiară, KTD Invest.
Antibiotice lider de sector
Acţiunile Antibiotice (ATB) sunt preferatele investitorilor, dovadă în acest sens fiind creşterea cotaţiilor de la începutul acestui an cu aproape 70%, cu mult peste media de la Bursa de Valori.
"În acest an, se poate spune că acţiunile ATB sunt printre vedetele bursei, preţul acestora fiind în mare măsură susţinut de aşteptările pozitive legate de privatizarea companiei", nea declarat Cristian Tudorescu, analist-şef la societatea de brokeraj Vanguard.
Pe parcursul ultimei săptămâni, cotaţiile titlurilor ATB au fost puternic impulsionate de apropierea termenului privind finalizarea raportului de evaluare al companiei. Astfel, numai în sesiunea bursieră de vineri, 20 octombrie, cotaţiile au avansat cu 5,7%, trendul ascendent continuând şi în şedinţa de tranzacţionare de ieri.
Pe fondul creşterii spectaculoase a cotaţiilor, indicatorul PER (preţ/profit pe acţiune) a depăşit pragul de 30, nivel la care analiştii apreciază că preţul de piaţă nu mai are susţinere în rezultatele financiare. Spre comparaţie, din 19 companii farmaceutice din Europa Centrală şi de Est monitorizate de departamentul de analiză al Erste Bank, aproape trei sferturi au un indicator PER situat în intervalul 2024.
Rezultatele financiare ale companiei au urmat în acest an un trend favorabil, profitul net aferent primului semestru, de 15,8 milioane de lei, fiind cu 20% mai mare decât nivelul consemnat cu un an în urmă. În acelaşi timp, cifra de afaceri sa apreciat cu 14%, până la valoarea de 86,9 milioane de lei.
Acţiunile Biofarm accelerează
Titlurile companiei Biofarm sau bucurat, la rândul lor, de o atenţie sporită din partea investitorilor, preţul de tranzacţionare crescând cu peste 20% de la începutul anului. "Biofarm Bucureşti a obişnuit investitorii cu rezultate bune, ceea ce a impulsionat cotaţiile, acestea crescând treptat către un nivel care evaluează compania la 68 milioane de euro. Dacă cifra de afaceri şi profitabilitatea se vor menţine în continuare pe un trend ascendent, acţiunile BIO vor rămâne o variantă de luat în considerare pe termen lung", nea declarat Cristian Tudorescu.
Interesul ridicat pentru acţiunile Biofarm a fost determinat şi de faptul că în acţionariatul companiei se regăsesc societăţile de investiţii finaciare, recunoscute pentru managemntul de calitate la companiile din portofoliu. În plus, în contextul numeroasele achiziţii şi fuziuni care au avut loc în ultimul an în sectorul farmaceutic, este posibil ca Biofarm să devină ţinta unei preluări.
Sicomed este reprezentanta sectorului cu cea mai scăzută lichiditate, acţiunile emitentului ieşind din vizorul investitorilor după finalizarea ofertei de preluare iniţiată la începutul anului trecut de către Zentiva. Preţul de tranzacţionare al acţiunilor SCD sa apreciat pe parcursul acestui an cu circa 17%, însă pe fondul unor volume reduse de tranzacţionare. Nici evoluţia rezultatelor financiare nu a fost de natură să susţină o cerere crescută pentru titlurile SCD, profitul net aferent primului semestru 2006 fiind peste 50% mai mic decât nivelul consemnat cu un an în urmă. Pentru viitor, brokerii se aşteaptă la menţinerea interesului pentru sectorul farmaceutic cel puţin la intensitatea manifestată în acest an.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite