Companiile, din ce în ce mai atrase de sistemul de pensii private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile de asigurări vor să devină un aliat al managerilor de resurse umane, principala sursă de informare printre angajaţi Pachetele de servicii sunt cele care determină

Societăţile de asigurări vor să devină un aliat al managerilor de resurse umane, principala sursă de informare printre angajaţi

Pachetele de servicii sunt cele care determină salariaţii să rămână fideli angajatorului pentru o perioadă mai lungă de timp. Având în vedere acest considerent, companiile se gândesc serios să consilieze angajaţii şi să contribuie pentru ei la fondurile de pensii private (pilonul II şi III).

Firmele cu sindicate puternice sunt interesate să promoveze acordarea de pensii private pentru întreg personalul, relevă un studiu al companiei Aviva Internaţional. Deşi o noutate pentru angajatori, sistemul de pensii private va trebui cunoscut până la sfârşitul lunii mai, când vor începe primele contribuţii.

Pentru informarea managerilor de resurse umane, asiguratorii au înfiinţat linii telefonice speciale, pagini de internet, aplicaţii web dezvoltate pe necesităţile angajatorilor pentru reducerea eforturilor acestora şi eficientizarea activităţii de reţinere şi virare a contribuţiilor.

Dilema angajatorilor se rezumă în primul rând la efortul financiar şi administrativ la care vor fi supuşi. În opinia lui Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), angajatorii nu vor include, deocamdată, în pachetul salarial, ca bonus, contribuţia la pensiile private, deoarece, pentru 2006, bugetele au fost deja alocate. "Poate pe viitor, companiile vor realiza că este mai eficient să contribuie pentru angajaţii săi", a mai spus acesta. Până la sfârşitul anului vor fi autorizaţi circa şapte-opt administratori de pensii şi 14-16 fonduri de pensii, contribuţia angajaţilor după primul an ajungând la circa 50 milioane de euro, conform estimărilor preşedintelui CSSPP.

Deductibilitatea fiscală, un avantaj pentru firme

Companiile mari, în care există deja "cultura de beneficii", după cum se exprimă Corina Cucoli, director în cadrul Aviva Asigurări de Viaţă, vor avea propria motivaţie pentru a contribui pentru salariaţii săi la un fond de pensii. Prin acordarea unui beneficiu se încurajează colaborarea de lungă durată, se minimizează fluctuaţia de personal, se oferă un pachet de compensaţii competitiv în industria în care operează în vederea atragerii şi reţinerii celor mai buni specialişti.

Un alt avantaj al angajatorilor ar fi acela că beneficiază de deductibilitate fiscală (deşi limita este destul de joasă în prezent). Conform specialistului în taxe de la PriceWaterhouseCoopers, determinarea impozitului pe venitul din salarii se calculează astfel: la funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, prin deducerea personală acordată pentru luna respectivă. Se vor mai lua în calcul, cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât, la nivelul anului, să nu se depăşească echivalentul în lei a 200 euro.

Sistemul de pensii

Pilonul I

- Sistemul actual de stat

- Contribuţia angajatului în următorii ani: 3,5 % din salariul brut

- Contribuţia angajatorului: 19,5% din fondul de pensii

Pilonul II

- Administrare privată în următorii ani a şase la sută din salariul brut al anagaţilor cu vârsta până la 35 de ani şi opţional pentru cei între 35-45 ani

Pilonul III

- Fondurile de pensii facultative cu contribuţie de maximum 15% din salariul brut al angajaţilor şi/sau veniturile asimilate acestuia

Sursa: Allianz-Ţiriac

Etapele în care angajatorii vor introduce pensia privată în pachetul de beneficii oferit salariaţilor

ING Asigurări şi Interamerican îşi fac câte o societate care să se ocupe de pensiile private

ING Asigurări de Viaţă a depus documentaţia pentru autorizaţia de înfiinţare a companiei ING Fond de Pensie SA, care va activa pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II). Capitalul social al companiei va fi de patru milioane de euro, minimul prevăzut de legislaţie. Compania fusese autorizată, la începutul lunii aprilie, de către consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ca administrator de fonduri de pensii facultative (pilonul III) şi pentru prospectul schemei de pensii facultative ING Clasic. Societatea intenţionează să administreze două fonduri de pensii facultative.

Interamerican România va înfiinţa şi ea o companie care va acţiona atât pe piaţa pensiilor facultative (Pilonul III), cât şi pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II). Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat până în prezent ca administratori de fonduri de pensii facultative firmele Allianz-Ţiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, ING Asigurări de Viaţă, Aviva Asigurări de Viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite