Companiile de la BVB care au rezistat crizei financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titlurile a 24 de emitenţi de la Bursa din Bucureşti au înregistrat, de la începutul anului, o evoluţie peste media pieţei Scăderile înregistrate de bursa românească de la începutul

Titlurile a 24 de emitenţi de la Bursa din Bucureşti au înregistrat, de la începutul anului, o evoluţie peste media pieţei

Scăderile înregistrate de bursa românească de la începutul acestui an au întrecut şi cele mai pesimiste aşteptări. Cotaţiile acţiunilor listate pe piaţa principală au pierdut, în medie, peste 26%, iar cele mai lichide titluri - aproape 30%. Chiar şi în această situaţie, au fost companii care au rezistat mai bine valului de corecţii sau chiar au reuşit o apreciere în ultimele trei luni.

Rezultatele financiare bune sau manifestarea unui interes la cumpărare independent de mersul burselor externe au susţinut o parte din companiile româneşti de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Numitorul comun al emitenţilor "performanţi" în perioada de corecţie rămâne însă lipsa de lichiditate.

"Acţiunile mai puţin lichide au rezistat mai mult scăderilor din ultima perioadă, însă fără ca acest lucru sa fie o regulă. Justificarea stă în primul rând în interesul mai scăzut al investitorilor mari pentru aceste acţiuni, aceştia fiind până la urmă cei care dau în general trendul în piaţă, influenţând în mod negativ acţiunile mai lichide", explică Andreea Ciobanu, analist-şef în cadrul Intercapital Invest.

Zimtub, Socep Constanţa şi Sinteza, în top

Pe prima poziţie în topul celor mai bune evoluţii faţă de sfârşitul anului bursier 2007 se situează producătorul de tuburi din oţel Zimtub (ZIM), cu o creştere de peste 24%, urmat de operatorul portuar Socep Constanţa (SOCP), cu o apreciere de 2,9%, şi de producătorul de materiale chimice Sinteza SA (STZ), ale cărui acţiuni au fost afectate de o scădere de -2,85%.

"La BVB, singura care a evoluat total atipic este Zimtub, cu o creştere de aproape 25% de la începutul anului, însă în acest caz este vorba de o acţiune cu lichiditate scăzută. Cursul a crescut mult la începutul lunii ianuarie, imediat după ce Interagro a cumpărat 4% din societate", explică Paul Brendea, analist financiar în cadrul Prime Transaction.

La rândul său, Marian Lupu, director general adjunct la Estinvest Focşani, subliniază că, "din păcate, companiile care au rezistat tendinţei sunt dintre cele mai putin vizibile şi mai puţin lichide". Virgil Livanov, analist KD Capital Management, consideră că principalii emitenţi care au înregistrat evoluţii peste media pieţei sunt Socep (SOCP), Comelf (CMF), Azomureş (AZO), Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) şi Flamingo (FLA). "În cazul SOCP, CMF, AZO, TLV şi FLA, motivul principal este prezentarea unor rezultate financiare pozitive, peste aşteptările investitorilor", explică Livanov.

În ceea ce priveşte evoluţia emitenţilor de pe fosta piaţă electronică Rasdaq, reprezentantul KD Capital Management a remarcat, în acest interval, emitenţi precum Zarea (ZARE), cu o apreciere de aproximativ 30% sau Argus (UARG).

"În cazul titlurilor ZARE, evoluţia pozitivă poate fi pusă pe seama intenţiei companiei de a vinde sediul central pentru 40 milioane de euro (preţ superior capitalizării bursiere a companiei, la care se adună datoriile totale). Evoluţia titlurilor UARG este explicată prin rezultatele financiare pozitive înregistrate, pe fondul dublării preţului la ulei", subliniază Livanov.

Acţiuni lichide care s-au menţinut peste indici

Peste media pieţei au evoluat, în perioada analizată, acţiunile a 24 de companii listate la BVB. Deşi topul performerilor este alcătuit din companii nelichide, primul eşalon al bursei include şi blue-chips-uri. "Se remarcă totuşi prin rezistenţa la scădere acţiuni ca Petrom (SNP), care au înregistrat o revenire semnificativă după o depreciere puternică în prima parte a lunii ianuarie, Banca Transilvania (TLV), care, în general, are o volatilitate mai redusă, sau chiar Azomureş (AZO), cu un profit foarte bun din vânzarea participaţiei la Depomureş", observă analistul Paul Brendea.

Din cele 10 companii incluse în componenţa indicelui BET, numai Banca Transilvania (-19,4%), Petrom (-16,9%) şi Turbomecanica (-28,03%) au înregistrat o evoluţie mai bună comparativ cu cea a indicelui. "În cazul Petrom, consider că perspectivele companiei, mai ales pe fondul creşterii puternice din ultimul timp a cotaţiilor internaţionale la ţiţei, au stat la baza evoluţiei pozitive a preţului titlurilor SNP comparativ cu indicii pieţei de capital", explică Virgil Livanov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite