„Comoara” cu animale din centrul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraş se află cel de-al doilea muzeu ca valoare din ţară, după „Grigore Antipa” de la Bucureşti. Începând de astăzi, Adevărul de Seară prezintă, în serial, muzee importante din municipiu, puţin cunoscute de clujeni.

Peste 250.000 de exponate se află în colecţia muzeului, considerat al doilea ca valoare din ţară, după Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti.
 
Muzeul Zoologic Cluj-Napoca reprezintă o adevărată „comoară” în domeniu. Aflat pe strada Clinicilor, în clădirea  care găzduieşte Facultatea de Biologie, copie fidelă a clădirii Institutului de Zoologie din Napoli, acesta ocupă zece săli, din care doar şapte pot fi vizitate. Din punct de vedere al valorii ştiinţifice, este considerat al doilea din România, după Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti.

Exponatele sunt prezentate în mai multe forme de conservare - împăiate, uscate, preparate în lichide conservante sau schelete - fiind dispuse în ordinea evoluţiei regnului animal, dar şi sub formă de diorame, care prezintă animalele în mediul în care vieţuiesc în natură.

Biologii români în Africa, în 1971

Muzeul cuprinde numeroase colecţii, în rândul cărora se află o serie de exemplare-vedetă, precum nautilul, şopârla tuatara, care trăieşte doar în Noua Zeelandă, vulturul-bărbos sau vulturul pleşuv, specii dispărute definitiv din fauna României. Poate cel mai valoros exponat este, conform muzeografului Delia Ceuca, un exemplar de asperete. Acesta este un peşte care trăieşte doar în apele râului Vâlsan. „Conform unor cercetători, mai există doar aproximativ 20 de exemplare vii din această specie, care datează de acum aproape 650 de milioane de ani”, spune muzeograful.

Un rol foarte important în istoria muzeului l-a avut Expediţia Română Transafricană din anul 1971. „Camuflată” sub forma unui drive-test în condiţii de deşert pentru autoturismele Aro, la aceasta au participat şi trei biologi clujeni. Aceştia s-au întors cu „tolba plină” din Africa, printre exponatele de valoare aduse fiind numeroşi peşti exotici, care pot fi găsiţi în România doar la Cluj şi la Bucureşti. Printre punctele de atracţie ale muzeului se numără Vivariul, aflat la subsol. Aici sunt expuse diverse specii autohtone şi exotice de animale vii, în habitatul lor natural.

Un exponat mai „ciudat” al muzeului clujean este un miel cu două capete şi şase picioare. Conform muzeografului Delia Ceuca, locul acestuia nu ar fi în acest muzeu, însă legea nu permite mutarea exponatului. „Ar trebui dus la catedra de genetică. E, totuşi, vorba de o malformaţie, care nu are legătură cu celelalte exponate”, spunea ea.

Recent, muzeul clujean a intrat în atenţia specialiştilor din Noua Zeelandă, după ce o turistă a descoperit printre exponate un ou de moa, o pasăre-gigant, dispărută acum peste 500 de ani. Oul, însă, este doar un mulaj, fiind printre puţinele exponate care nu sunt naturale.

Muzee similare

Printre cele mai cunoscute muzee similare din întreaga lume sunt Muzeul American de Istorie a Naturii, aflat la New York, Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care conţine o colecţie specială dedicată studiilor lui Charles Darwin sau Naturhistorisches Museum din Viena, considerat unul dintre cele mai importante din întreaga lume. În colecţia muzeului vienez, vechi de peste 250 de ani, se află nu mai puţin de 20 de milioane de exponate. De asemenea, la Amsterdam se află un muzeu impresionant, cu 13 milioane de exponate, care ilustrează în special fauna din Asia de Sud-Est, din America de Sud şi din Zona Caraibelor.

Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca

Anul înfiinţării: 1859
Număr de exponate: 250.000
Program de funcţionare: luni - vineri 9.00 - 15.00,
                                   sâmbătă şi duminică 10.00 - 14.00
Preţ bilete: adulţi - 2 lei,
                copii şi studenţi - 1 leu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite