Comisionul, principala informaţie dintr-un prospect de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele prezentate de administratorii fondurilor de pensii obligatorii trebuie să cuprindă şi beneficiul primit în cazul unui accident de muncă. Tot ceea ce defineşte activitatea unui fond

Datele prezentate de administratorii fondurilor de pensii obligatorii trebuie să cuprindă şi beneficiul primit în cazul unui accident de muncă.

Tot ceea ce defineşte activitatea unui fond privat de pensii este cuprins în prospectul schemei. Acesta poate fi prezentat numai de către agenţii autorizaţi sau poate fi consultat pe paginile de internet ale asigurătorilor.

Prospectul schemei de pensii reprezintă principala sursă de informare pentru potenţialii clienţi. Orice promisiune făcută de un agent de marketing în afara datelor din prospect este ilegală, iar denunţul unei asemenea fapte atrage ridicarea autorizaţiei. Principalele informaţii prezentate vizează atât strategia de investiţii, cât şi comisioanele încasate de administrator, comparativ cu diferiţi actori de pe piaţa financiară.

Aceste date trebuie "cântărite" cu atenţie, pentru că prezintă atât beneficiul potenţial pe întreaga perioadă de contribuţie, cât şi procentul pe care îl opreşte administratorul de fond prin intermediul comisioanelor. De asemenea, prospectul trebuie să cuprindă şi informaţii despre banii pe care urmează să îi încaseze contribuabilul în cazul în care suferă un accident care îl scoate din câmpul muncii sau, din alte motive, nu mai poate continua plata contribuţiei.

Majoritatea fondurilor de pensii au grad de risc scăzut Comisia pensiilor private a autorizat, până de curând, mai multe societăţi care administrează fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II), printre care ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Allianz-Ţiriac Pensii Private, Ominiasig Pensii, Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Prima Pensie Fond de Pensii, AIG Fond de Pensii, BT AEGON Fond de Pensii, Generali Fond de Pensii şi BRD Fond de Pensii. Prospectele schemelor de pensii ale societăţilor autorizate pot fi găsite şi pe paginile de internet ale tuturor companiilor.

Ţinând cont de prospectele publicate, prima concluzie care se trage ţine de faptul că majoritatea fondurilor de pensii au un grad de risc scăzut. Cu titlu de exemplu, fondul de pensii facultative BCR Prudent are un grad de risc scăzut, obiectivul exclusiv fiind plasarea diversificată a fondurilor băneşti acumulate, în valori mobiliare şi active lichide. Contribuţia la acest fond poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, dar nu mai puţin de 35 lei/lună.

Structura de portofoliu-ţintă va fi de minim 70% în instrumente financiare cu venit fix, maxim 20% instrumente ale pieţei monetare şi cel mult 10% în valori mobiliare. Valoarea iniţială a unei unităţi de fond va fi de 10 lei. Iar în cazul ING Clasic, contribuţia minimă este de 45 lei/lună. Acest fond va aborda o structură mixtă între clase de active, urmărind, în principal, trei mari clase de active: titlurile de stat, obligaţiunile corporative şi acţiunile cotate pe pieţe reglementate, investind maxim 35% acţiuni cotate pe pieţe reglementate; minim 65% instrumente cu venit fix.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite