Comisia Europeană a aprobat finanţarea superlaserului de la Măgurele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai puternic laser din lume va fi găzduit de o clădire nouă, care va fi inaugurată în toamna anului 2014
Cel mai puternic laser din lume va fi găzduit de o clădire nouă, care va fi inaugurată în toamna anului 2014

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) - care presupune, printre altele, construirea celui mai puternic laser din lume în România, la Măgurele – a primit undă verde din partea Comisiei Europene (CE).

Mai exact, CE a aprobat, ieri, „sprijinul pentru o infrastructură de cercetare de vârf care va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Contribuţia financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, investiţia ajungând la aproximativ 180 de milioane de euro. Aceasta este doar prima parte a proiectului ELI-NP, care se va desfăşura pe perioada 2012-2015, costul total ridicându-se la 356,2 milioane de euro.

Construcţia laserului de la Măgurele face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, scopul fiind crearea unui consorţiu de cercetare european de avangardă.

Operaţional din 2015

Organizaţia care se află la baza proiectului este Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei". ELI-NP va fi implementat în zona Măgurele, la sud de Bucureşti, şi se preconizează că acesta va fi operaţional în 2015.
„Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea şi inovarea.Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent", a declarat comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii.
„Prin intermediul ELI-NP, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în ţară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul «exodului creierelor» şi atrăgând noi societăţi în regiune", a adăugat comisarul Hahn.

La ce foloseşte laserul

Superlaserul de la Măgurele va putea fi folosit, printre altele, în domeniul deşeurilor nucleare. Folosind cel mai puternic laser din lume, cercetătorii vor putea transforma, prin iradiere, nucleele radioactive în nuclee cu un timp de neutralizare mai mic. O altă aplicaţie ar putea fi în medicină, laserul putând facilita producerea de radioizotopi, care servesc la diagnosticarea şi tratarea neinvazivă a unor boli grave, precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

În prezent, în România se investesc doar 0,5% din PIB în cercetare şi dezvoltare, în timp ce obiectivul naţional al României în cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%.

180 de milioane de euro va investi Uniunea Europeană în prima parte a proiectului ELI-NP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite