Comisia antişpagă din spitale nu interesează pe nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii n-a avut cu cine dezbate proiectul privind înfiinţarea comisiilor de etică din spitale. După ce reprezentanţii societăţii civile au solicitat o discuţie, la sediul

Ministerul Sănătăţii n-a avut cu cine dezbate proiectul privind înfiinţarea comisiilor de etică din spitale. După ce reprezentanţii societăţii civile au solicitat o discuţie, la sediul ministerului, pentru a propune modificări sau adăugări, s-au pierdut pe drum.
Actul normativ va fi publicat în forma propusă de Eugen Nicolăescu şi va intra în vigoare în aproximativ şapte zile. Iniţiatorul legii, Maria Dobrescu, şefa serviciului juridic al Ministerului Sănătăţii, ne-a mărturisit că se aştepta ca un subiect care îi priveşte pe toţi pacienţii să suscite dezbateri aprinse. Nici Colegiul Medicilor nu a mai protestat, deşi iniţial acuza Comisia că i-ar "fura" din competenţe, disputele dintre medici şi pacienţi fiind, până acum, reclamate la acest for profesional. Probabil, nimeni nu poate obiecta la apariţia unui organism de tip " european", iar pe de altă parte medicii se îndoiesc de eficienţa noii structuri. "În fruntea Comisiei va fi o persoană căreia îi va fi greu să fie obiectivă, fiind coleg cu cei pe care îi va judeca", scrie Gal Zoltan, una dintre cele patru persoane care şi-au spus părerea, pe site-ul ministerului. De la intrarea în vigoare a prevederilor din acest act normativ, fiecare manager de spital este obligat să numească un şef al Comisiei de etică, ales dintre medicii cu cel mai mare grad didactic. Din Comisie vor face parte un reprezentant al Consiliului Local, directorul de îngrijiri, sau asistenta şefă şi un reprezentant al ASP. Membrii Comisiei se vor întâlni o dată pe lună sau ori de câte ori vor primi sesizări. Orice pacient căruia i s-a pretins şpagă, fie de către medic, fie de către personalul auxiliar, poate sesiza Comisia de etică a spitalului, care va asculta ambele părţi, după care va propune managerului sancţiuni, care pornesc de la mustrare şi pot ajunge până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă. "Comisia va analiza relaţiile medicilor cu pacienţii în stadii terminale, care ar trebui să beneficieze de un confort sporit în ultimele clipe de viaţă, lucru care, de cele mai multe ori, nu se întâmplă", a mai declarat Maria Dobrescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite