Comisia SRI respinge legile CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SRI a respins pachetul de legi privind siguranţa naţională provenit de la CSAT şi aprobat de preşedintele Traian Băsescu.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SRI a respins pachetul de legi privind siguranţa naţională provenit de la CSAT şi aprobat de preşedintele Traian Băsescu.
"Pentru Comisia de control SRI, pachetul de legi este o problemă închisă", a declarat preşedintele comisiei, senatorul PNL Radu Stroe. Pachetul de legi al CSAT nu poate fi nici măcar dezbătut de Comisia parlamentară, potrivit lui Stroe, pentru că în primul rând nici CSAT, nici preşedintele Băsescu nu sunt abilitaţi să iniţieze proiecte de lege şi nici nu pot sesiza Parlamentul României în acest sens. Singurii iniţiatori legali sunt Guvernul ori Parlamentul. "Pot să cred că domnul preşedinte a fost dezinformat sau prost informat de către consilieri", a precizat senatorul. "Nu vreau să iau în calcul că Băsescu a luat decizia de capul său", a adăugat el. "Dacă CSAT îşi cere înapoi pachetul de legi, noi îl vom returna", a mai precizat senatorul PNL. Legile propuse de CSAT nu au ajuns nici ele "oficial" pe masa parlamentarilor. "Nu le-am refuzat din eleganţă faţă de preşedinte", spune Stroe. "Nu puteam să-l lăsăm pe Băsescu cu mâna întinsă şi cu pachetul în braţe", a adăugat el. Directorul SRI, Radu Timofte, prezent la şedinţa Comisiei de control, unde a răspuns nedumeririlor senatorilor şi deputaţilor cu privire la legile propuse de CSAT, susţine că nu a discutat cu Stroe despre arhivarea pachetului. Stroe însă susţine că l-a informat pe directorul SRI despre această decizie. Timofte a declarat că nici nu este vorba de o iniţiativă legislativă, ci doar de un "anteproiect", la elaborarea căruia a "contribuit" în mare măsură SRI, aşa cum a făcut-o şi în 1992. Timofte a amintit că în 92 el a fost iniţiatorul actualelor legi ale Siguranţei. "Noi funcţionăm acum în baza acelor legi. Cu aceste legi am intrat în NATO şi sperăm ca să intrăm şi în UE cu aceste Servicii de Informaţii", a insistat el. "Pachetul primit de noi nu este o ciornă cum susţine directorul SRI, pe ordinea de zi a CSAT el figura ca proiect de lege", a contrat Stroe. El cere desecretizarea ordinii de zi a CSAT pentru a dovedi afirmaţiilor sale. "Mă îndoiesc că preşedintele va desecretiza stenograma din ultima şedinţă CSAT". "Într-o primă perioadă, pâna când vor fi supuse dezbaterii publice, e bine ca legile siguranţei să rămâna clasificate", a afirmat Timofte. SRI şi Comisia comună de control din Parlament au păreri diferite şi despre statutul ofiţerului de securitate. Stroe a anunţat că PNL va da publicităţii propriul pachet de legi cu privire la siguranţa naţională în două, trei săptămâni, publicarea lui fiind o "decizie politică".

Stroe îi bate obrazul preşedintelui
Radu Stroe a respins vehement, într-o conferinţă de presă, referirile făcute de Traian Băsescu la adresa sa, după ce a catalogat practic drept inutile atacurile la persoană lansate de Traian Băsescu. "Nu se poate lupta un om cu un partid. M-am săturat de
tătuc
, m-am săturat de conducător, m-am săturat de cel care e în vârf. Ce a mai rămas în ţara asta? Domnia sa?", a mai spus Stroe, făcând referire la atacurile permanente ale lui Traian Băsescu la adresa diferitelor instituţii ale statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite