Comisia Europeana a trimis statelor membre primele evaluari optimiste despre Romania si Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeana a trimis in ultimele zile tabele detaliate de monitorizare privind Romania si Bulgaria catre guvernele statelor UE. Dupa ce aceste guverne se vor consulta, Comisia Europeana ar

Comisia Europeana a trimis in ultimele zile tabele detaliate de monitorizare privind Romania si Bulgaria catre guvernele statelor UE. Dupa ce aceste guverne se vor consulta, Comisia Europeana ar putea trimite Romaniei scrisori de avertizare in sapte domenii specifice, ca urmare a monitorizarii angajamentelor luate in timpul negocierilor de aderare. Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat, pentru Adevarul, ca, desi nu exista scrisori de avertizare trimise autoritatilor romane, exista capitole de negociere la care Romania are intarzieri si probleme. Aceste capitole, pentru care s-au facut si tabele de monitorizare, sunt: Libera Circulatie a Bunurilor, Concurenta si cateva probleme din capitolul Agricultura, Taxe, Mediu, Justitie si Afaceri Interne. Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere, Ollie Rehn, ne-a declarat ca tabelele de monitorizare sunt instrumente legale, oficiale, de evaluare a progreselor statelor candidate la jumatatea perioadei, intre ultimul raport facut de Comisie si cel care urmeaza sa fie prezentat, in toamna, in scopul evaluarii amanuntite a progreselor realizate de fiecare tara candidata. Aceasta procedura a fost folosita, in trecut, pentru cele 10 state din valul precedent de extindere care sunt acum membre ale Uniunii Europene. Pe parcursul anului 2003 s-au pregatit mai multe scrisori care au evidentiat 20 de probleme specifice, in privinta carora Comisia a accentuat ca este necesar sa se ia masuri urgente. Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru extindere a tinut sa arate ca exista timp pentru autoritatile din Romania si din Bulgaria sa indeplineasca toate criteriile necesare aderarii, iar cea mai importanta informatie din acele tabele de monitorizare este ca pentru ambele tari se spune ca sunt, in general, pe calea cea buna in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor asumate pentru intrarea in UE.
Mihai Berinde: "Problema nu este la Consiliul Concurentei"
Pentru Consiliul Concurentei este un plan de actiuni concrete si termene. Consiliul trebuie sa raporteze la fiecare doua luni stadiul indeplinirii angajamentelor referitoare la ajutorul social cu un capitol aparte pentru siderurgie. Raportarile pentru februarie si aprilie au fost facute la termenele fixate. Asa cum avertiza la Bucuresti, la jumatatea lunii mai, comisarul european pentru concurenta, Neele Kroes, institutiile din Romania tind sa transfere unele asupra altora responsabilitatea pentru indeplinirea criteriilor de aderare. Referitor la stadiul indeplinirii criteriilor, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, ne-a declarat: "Problema nu este la Consiliul Concurentei. Raportarile privind ajutorul de stat tin de calitatea si termenele notificarilor pe care le furnizeaza Consiliului alte autoritati din administratia centrala. In momentul acesta exista aproape o suta de notificari restante, printre care restructurarea sectorului minier. Ajutoarele de stat din siderurgie trebuie monitorizate de catre Ministerul Economiei si Comertului, care le raporteaza direct Comisiei Europene." Pana acum, reprezentantii institutiei nu par ingrijorati. "Monitorizarea este un proces continuu si nu presupune un raspuns imediat din partea Comisiei Europene la informarile transmise care sa certifice gradul de indeplinire a angajamentelor din dosarul de integrare", ne-au declarat surse din cadrul institutiei.
Starea agriculturii poate scoate anumite regiuni in afara spatiului european
Agricultura romaneasca are multe de recuperat inainte de integrarea in Uniunea Europeana. Reprezentantii Comisiei Europene prezenti in urma cu doua saptamani la Bucuresti au avertizat asupra problemelor pe care tara noastra trebuie sa le rezolve inainte de 1 ianuarie 2007. Principala dificultate a Romaniei in indeplinirea criteriilor europene este cea a modernizarii unitatilor din industria alimentara. Kaj Mortensen, reprezentantul Comisiei Europene, a declarat ca, in situatia in care Romania nu se va putea alinia standardelor europene, va putea intra in aplicare o clauza de salvgardare specifica pietei interne. In acest caz, pe o perioada de trei ani dupa aderare, anumite zone ale tarii nu vor fi considerate ca facand parte din UE, astfel incat fabricile nu vor avea aceleasi drepturi cu cele europene si nu vor putea face comert intracomunitar.
Markus Ferber: "Deocamdata, cele doua tari nu sunt pregatite pentru a fi acceptate in organizatie"
Totusi, monitorizarea se desfasoara intr-o atmosfera europeana tot mai tensionata. Dupa votul francezilor impotriva Constitutiei Europene, exista riscul ca Romania si Bulgaria sa fie primele victime ale acestei crize, mai ales daca se constata intarzieri importante in pregatirile lor de aderare. Intr-un interviu acordat BBC, europarlamentarul german Markus Ferber, cunoscut opozant al aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana in 2007, declara ca, desi este foarte clar ca cele doua tari apartin Europei si ca trebuie sa devina membre ale Uniunii Europene, deocamdata nu sunt pregatite pentru a fi acceptate in organizatie. Acesta a mai aratat ca, daca pana in 2007 nu va exista o Constitutie europeana aprobata, extinderea Uniunii nu va avea nici un sens.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite