Comisia Europeana critica Romania pentru "coruptia larg raspandita" si ingradirile libertatii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a putea adera in 2007, Bucurestiul va trebui sa faca mari eforturi pentru a indeplini angajamentele deja asumate

Cu trei zile inainte de publicarea oficiala a raportului anual al Comisiei Europene de evaluare a progreselor statelor candidate, BBC a dezvaluit o parte din concluziile documentului referitor la Romania. Nu se stie cu siguranta daca Romania va primi calificativul de economie de piata functionala (desi versiunea cea mai probabila este recunoasterea acestui calificativ, cu amendamentul ca "economia romaneasca nu rezista, deocamdata, presiunilor concurentiale"). Nu se stie, de asemenea, daca executivul european va recomanda inchiderea, in acest an, a negocierilor cu Romania. Nu e foarte clara nici formularea care se va referi la asa-numita "clauza de monitorizare", sugerand posibilitatea amanarii cu un an a intrarii in UE in cazul in care se demonstreaza ca Bucurestiul nu-si indeplineste suficient de corect angajamentele asumate prin adoptarea aquis-ului comunitar. Tonul raportului este critic in multe privinte. Sosit, ieri, la Bruxelles, pentru intrevederi cu oficiali din Comisie si din Parlamentul European, premierul Adrian Nastase a avut de dat mai multe raspunsuri, in incercarea de a clarifica neclaritati de ultim moment si a-i convinge pe functionarii europeni ca Romania poate incheia negocierile in acest an.
Coruptia - "o problema serioasa si larg raspandita"
Potrivit BBC, evaluarile de la criteriul politic atrag din nou atentia, pe un ton la fel de ferm ca si anul trecut, asupra coruptiei din Romania, "problema serioasa si larg raspandita". Potrivit cotidianului belgian "La Libre Belgique" (care publica, la randul sau, o parte din concluziile Comisiei), raportul remarca inlaturarea unor lideri politici locali pe motive de coruptie, insa deplange faptul ca "nici unul dintre aceste cazuri nu a fost sanctionat in justitie". "Probleme de integritate, chiar si in interiorul institutiilor care se ocupa de aplicarea legii si de lupta anticoruptie, persista" si afecteaza lupta impotriva coruptiei. Potrivit BBC, Comisia considera ca masurile din strategia nationala anticoruptie au avut pana acum un impact limitat si cere Guvernului de la Bucuresti sa se concentreze asupra aplicarii riguroase a legilor existente. De asemenea, raportul aminteste ca, pe baza angajamentelor asumate fata de Fondul Monetar International si Consiliul Europei, Romania trebuie sa renunte la imunitatea fostilor ministri in fata justitiei cel mai tarziu pana in ianuarie 2005.
Libertatea de expresie - sub semnul intrebarii
O alta "bila neagra" la criteriul politic o constituie evaluarea libertatii de expresie. Potrivit BBC, tonul Comisiei este mai dur decat anul trecut la acest capitol; se constata ca libertatea de expresie este ingradita de unele probleme structurale. Acumularea datoriilor marilor trusturi de presa, inclusiv ale majoritatii marilor posturi de televiziune privata, le poate compromite independenta editoriala si duce la autocenzura. Studiile de monitorizare a presei citate in raport au observat ca buletinele de stiri TV sunt mult mai putin critice fata de Guvern decat presa scrisa. Documentul Comisiei se refera, de asemenea, la "relatari credibile" potrivit carora oficiali locali folosesc functia publica pentru a influenta politica editoriala a mediilor locale, de exemplu prin acordarea selectiva a contractelor de publicitate. Comisia Europeana citeaza si un recent raport independent, care sugereaza ca aceeasi politica este aplicata la nivel national. Se mai consemneaza ca in ultimul an a crescut "in mod alarmant" numarul de agresiuni impotriva ziaristilor de investigatie, mai ales in presa locala.
Crestere economica pentru al cincilea an consecutiv
Evaluarea Comisiei remarca faptul ca economia tarii noastre inregistreaza al cincilea an de crestere economica, demonstrand, astfel, o continuitate a cresterii la care se facuse apel anul trecut. Raportul saluta un "angajament mai solid" al autoritatilor fata de reforme, mentionand mai ales privatizarea Petrom si privatizarile din domeniul energetic. Progresele facute in acest domeniu sunt inegale, considera insa Comisia, care critica lipsa de transparenta a unor privatizari. In concluzie, raportul afirma ca s-a consolidat cadrul legal pentru economia de piata, dar avertizeaza ca un mai bun mediu de afaceri ramane dependent de imbunatatirea sistemului judiciar si administrativ.
Romania mai trebuie sa faca mari eforturi pentru a-si indeplini angajamentele asumate
Potrivit BBC, Comisia Europeana considera ca Romania mai are de facut eforturi considerabile pentru a-si indeplini angajamentele asumate in cursul negocierilor. Contractul incheiat cu firma americana Bechtel, citat ca fiind cea mai grava derogare de la regulile europene privind achizitiile publice, este mentionat ca avand un efect negativ asupra mai multor capitole de negocieri. La acelasi capitol se afirma ca Guvernul roman trebuie sa dovedeasca faptul ca a respectat regulile europene in cazul acordarii fara licitatie companiei EADS a contractului pentru securizarea frontierelor. Se ridica, de asemenea, un semn de intrebare, sustine BBC, in privinta unor contracte in valoare de peste doua miliarde de euro pe care statul roman le negociaza in cadrul legii privind parteneriatul public-privat. Contractul cu Bechtel este citat si la capitolul Transporturi, unde raportul atrage atentia ca exista un mare risc ca investitiile in autostrada Brasov-Bors sa limiteze posibilitatea Guvernului roman de a cofinanta pe viitor proiecte europene de infrastructura. Un avertisment similar, dar pe termen scurt, apare si in domeniul agriculturii, unde se crede ca Romania ar putea pierde unele fonduri SAPARD pana la sfarsitul acestui an, din cauza proastei administrari. Sunt semnalate, de asemenea, afirma BBC, probleme serioase la doua capitole de negocieri pe care Romania spera sa le incheie pana la sfarsitul anului. La capitolul Concurenta sunt probleme mai ales in privinta ajutoarelor de stat in siderurgie. La Justitie si afaceri interne sunt formulate critici asupra reformei politiei, luptei impotriva coruptiei in cadrul institutiilor de stat, combaterii traficului de persoane si, nu in ultimul rand, reintroducerii de catre Parlament a recursului in anulare.
Ultima ora
Elmar Brok critica scurgerea de informatii referitoare la rapoartele de tara
Presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Parlamentului European, Elmar Brok, a condamnat dur luni, in cadrul audierii viitorului comisar pentru extindere, Olli Rehn, scurgerea de informatii catre presa referitoare la rapoartele de tara. "Se pare ca toata lumea detine o copie a raportului, mai putin membrii Comisiei", a spus Brok, comentand materialele aparute recent in presa internationala referitoare la rapoartele de tara privind progresele inregistrate de statele in curs de aderare. Brok a apreciat ca este vorba, in mod evident, de o scurgere de informatii dinspre Comisia Europeana catre presa si a cerut ca pe viitor sa se ia masuri pentru a se evita situatiile similare. Forma finala a rapoartelor de tara va fi data publicitatii odata cu prezentarea lor miercuri, pe data de 6 octombrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite