Comisarul UE pentru mediu e îngrijorat de soia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibilă activarea clauzei de salvgardare sectorială

Dimas, se află astăzi la Bucureşti, pentru a face ultimele evaluări înaintea raportului de ţară din 16 mai. El se întâlneşte cu preşedintele Traian Băsescu şi cu ministrul mediului, Sulfina Barbu.
Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat, pentru Adevărul, că este îngrijorat mai ales de problema culturilor de soia modificate genetic din România. Dimas nu a exclus posibilitatea ca mediul să primească clauză de salvgardare sectorială. El a precizat însă că autorităţile române au timp până la Raportul CE din noiembrie să rezolve aceste probleme. Dimas a cerut deja în acest sens autorităţilor române întărirea rolului Gărzii de Mediu în România. Autorităţile române sunt obligate să se conformeze acquisului comunitar din domeniul mediului până la data aderării, a subliniat Stavros. Implementarea acquisului din domeniul mediului este o sarcină foarte dificilă pentru toate ţările, şi din cauza volumului extrem de mare, legile pe mediu reprezentând 20 la sută din totalul legislaţiei comunitare. Pentru ca România să ajungă la standardele impuse de UE pentru mediul înconjurător, oficialul UE a declarat că, în urma unor studii, s-a estimat că suma necesară pe termen lung ar fi de 27 miliarde de euro. Stavros a accentuat că "beneficiile vor fi mult mai mari decât costurile", precizând că există în UE state care mai au încă nevoie de bani şi investiţii pentru a atinge standardele comunitare. Oficialul european a asigurat că, în cazul în care studiile de impact vor arăta că riscurile construirii canalului Bâstroe pentru mediu sunt foarte mari, Comisia Europeană are mijloace de a convinge Guvernul Ucrainei să renunţe la proiect. Dimas a accentuat că "aderarea şi tot ce implică ea ca responsabilităţi nu reprezintă numai o sarcină a Guvernului României. Este vorba despre un efort colectiv, în care companiile din sectorul privat, opinia publică şi mass-media au un rol deosebit de important". În dubla sa calitate, de comisar UE şi de cetăţean grec, oficialul a declarat: "Noi dorim foarte tare ca Marea Neagră să devină o adevărată mare a UE. Grecii în mod particular susţin intrarea României în UE."
Comisarul pentru mediu a declarat că, dacă România doreşte să adere la 1 ianuarie 2007, atunci cele mai importante probleme de rezolvat sunt în domeniul reformelor în sistemul juridic şi lupta anticorupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite