Comisarul Orban are parte de un început de mandat agitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Merkel ne complimentează: "Suflul românesc e de bun augur pentru UE"

Merkel a apreciat, în cadrul unei conferinţe de presă, că "cele două ţări intrate în Uniune la 1 ianuarie vor aduce un suflu nou Comunităţii Europene".
"Le urez încă o dată bine aţi venit comisarilor Orban şi Kuneva", a mai spus cancelarul în conferinţa la care a participat şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Restructurarea CE câştigă susţinători
Niciunul dintre cei doi oficiali nu a amintit de controversata declaraţie a vicepreşedintelui CE, Guenter Verheugen, potrivit căruia comisia ar trebui să aibă mai puţini membri. Ţările mai mici din Uniunea Europeană ar trebui să aibă doar un vicecomisar, a repetat Verheugen şi pentru "Der Standard". Toate statele membre ale comunităţii ar putea avea un comisar prin rotaţie. Astfel se va evita situaţia ca unui comisar să-i fie dat un portofoliu fără însemnătate prea mare. Verheugen nu a pronunţat numele comisarului român, dar reproşuri că atribuţiile lui Orban sunt neînsemnate au existat în repetate rânduri din partea Grupului Socialist din Parlamentul European.
Huebner: Schimbare da, dar nu după mărime
Preşedintele Comitetului pentru probleme constituţionale, socialistul Jo Leinen, sprijină afirmaţiile vicepreşedintelui CE. "Comisia trebuie restructurată", a spus Leinen, precizând că Tratatul de la Nisa limitează numărul comisarilor la 27, cât sunt în prezent. "Analiza domnului Verheugen este, prin urmare, corectă, iar sfaturile sale ar trebui să primească sprijin", a mai adăugat europarlamentarul, accentuând că UE are nevoie de o comisie care să fie capabilă să acţioneze.
Spre deosebire de Verheugen, care propunea ca ţările mici precum Ungaria sau Malta să aibă vicepreşedinţi, Leinen a avansat ideea ca nici statele mai mari din UE să nu aibă un mandat întreg. Comisarul polonez pentru politică regională, Danuta Huebener, care a calificat drept inacceptabilă "divizarea Europei pe criteriul mărime" este, între timp, de acord cu ideea lui Verheugen, ca un executiv european redus să fie ales de Parlamentul European.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite