Comisarul Frattini o laudă pe Macovei şi ceartă CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiei din septembrie.Plângeri la Bruxelles privind magistraţii corupţiDupă ce şi-a exprimat aprecierea extremă faţă de reformele în justiţie făcute de ministrul Monica Macovei, comisarul

Comisiei din septembrie.

Plângeri la Bruxelles privind magistraţii corupţi
După ce şi-a exprimat aprecierea extremă faţă de reformele în justiţie făcute de ministrul Monica Macovei, comisarul Frattini i-a criticat pe magistraţi pentru felul în care îşi desfăşoară activitatea la tribunal. Precizând că "mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăţi calitatea funcţionării zilnice a tribunalului", comisarul a mărturisit că primeşte la Bruxelles foarte multe plângeri individuale asupra proceselor din România. "Îmi pun întrebări nu numai despre tratarea imparţială a cazurilor, ci şi asupra integrităţii unor magistraţi", a spus el. Comisarul a cerut CSM să ia măsuri disciplinare nu numai în cazul magistraţilor suspectaţi de corupţie, ci şi al celor lipsiţi de integritate. "Nimeni nu este în afara legii şi de accea nu trebuie să existe nicio suspiciune asupra integrităţii magistraţilor! Am spus acest lucru clar preşedintelui CSM, pentru că vor lucra cu mine pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în funcţionarea zilnică a justiţiei", a avertizat Frattini. Doar cu o zi înainte, preşedintele CSM, Iulian Gâlcă, declara că oficialul european ar fi fost încântat de progresele făcute de Consiliu. Ieri însă, Frattini a dat CSM teme de vacanţă, până la raportul CE: unificarea practicii judiciare şi îmbunătăţirea practicii judiciare. Lovitură sub centură a primit şi PSD, care voia ca procurorii să fie numiţi de CSM. "Nu trebuie operate schimbări în ceea ce priveşte procedurile de numire şi schimbare a procurorilor", a spus comisarul.

Oficialul îi va explica personal lui Marko necesitatea ANI
Lăudând parlamentul pentru adoptarea Legii privind finanţarea partidelor politice, Frattini a spus: "A venit momentul să aprobăm şi Agenţia pentru Integritate". El s-a angajat să-l convingă personal pe vicepreşedintele Marko Bela de necesitatea înfiinţării ANI. Totodată, comisarul a făcut un apel politic parlamentarilor români din Opoziţie şi de la Putere să găsească o cale de dialog pentru a adopta legea ANI înainte de raportul CE din 26 septembrie.
El a asigurat că, "deşi cazul Hayssam este unul foarte grav, el nu va afecta aderarea României". CE va analiza însă "rezultatele finale ale anchetei" asupra fugii lui Omar în străinătate.

Serviciile secrete - sub control parlamentar
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat marţi, la sfârşitul unei scurte întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, că reforma din zona securităţii naţionale trebuie să plaseze serviciile de informaţii sub controlul parlamentului. "Parlamentul este sursa legitimităţii democratice, pentru că el răspunde direct în faţa oamenilor. De aceea, rolul fundamental în ceea ce priveşte garantarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor îi revine parlamentului. În consecinţă, parlamentul trebuie să aibă mai multă putere în privinţa controlului activităţii serviciilor. Sugerez ca în procesul de reformă a serviciilor de informaţii să se ţină cont de păstrarea unei balanţe, pe de o parte un control parlamentar, din partea cetăţenilor, şi un control al puterii executive", a declarat comisarul european pentru justiţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite