Comisarii Garzii Financiare vor avea pistoale si spray-uri paralizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Lista obiectelor din dotare mai cuprinde electrosocuri, microscoape portabile si combinezoane * Pentru prima data vor fi angajate si femei-comisar, carora ministrul Blanculescu le promite posturi de conducere * Salariile nete ale angajatilor Garzii Financiare vor ajunge la 30 de milioane de lei

Pistol in toc de piele, munitie de razboi, spray paralizant si electrosocuri, sunt doar o parte dintre obiectele care trebuie sa faca parte din dotarea comisarilor Garzii Financiare, potrivit HG 1.538/2003, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2004. "Lista mijloacelor tehnice, a echipamentelor de autoaparare, de protectie si comunicare si a altor mijloace speciale de dotare" mai cuprinde veste si bastoane reflectorizante pentru actiunile stradale, dar si combinezoane formate din pantalon si bluza inscriptionate cu sigla Garzii Financiare menite sa protejeze hainele comisarilor. Totodata, fiecare comisar trebuie sa aiba un telefon mobil si serviciile aferente, dar si microscoape portabile pentru citirea elementelor de secretizare de pe timbre si banderole, sigilii metalice, imprimate si orice alte articole care le sunt absolut necesare in activitatea lor. La acestea se adauga si uniformele de vara si iarna, precum si cate o manta de piele pentru fiecare. "Am reusit sa cream cadrul legal pentru asigurarea infrastructurii Garzii Financiare. Comisarii vor lupta inarmati foarte bine, cu arme foarte performante, insotiti de trupe specializate in lupta impotriva crimei organizate. Comisarul Garzii Financiare trebuie sa stea la panda, nu in birou", a precizat ministrul Controlului, Ionel Blanculescu. Seful ANC recunoaste ca nu s-a facut un calcul real al costurilor acestor dotari, care nu au fost prevazute in bugetul pe acest an al institutiei. "Sunt mai multe surse de finantare, iar dotarea se va face gradual. Nu trebuie neaparat sa luam pistoale din comert, le transferam si de la alta institutie. Voi urmari ca aceste dotari sa se realizeze la nivelul tarilor din statele Uniunii Europene. Avem modelul Italia, foarte performant, pe care il implementam deja", a mai spus Blanculescu.
Femeile-comisar, in premiera la Garda Financiara
Din acest an, va fi daramat mitul potrivit caruia meseria de comisar la Garda Financiara apartine exclusiv barbatilor. Ionel Blanculescu promite ca vor fi angajate si femei-comisar, lucru prevazut, de altfel, de noua legislatie de organizare si functionare a Garzii Financiare. Si pentru ca femeile sunt "mult mai muncitoare si ascultatoare", ministrul Controlului le promite si posturi de conducere, lucru ce a generat ridicari din sprancene din partea actualilor sefi ai Garzii Financiare, care au soptit printre dinti "S-o creada ele". "Din acest an vrem sa introducem in structura Garzii Financiare si femei, pentru ca, din punctul meu de vedere, faptul ca in aceasta institutie activeaza numai barbati este o discriminare. Eu am o deosebita incredere in femei in ceea ce priveste seriozitatea, implicarea, profunzimea si corectitudinea, tocmai de aceea vreau sa fie prezente in cadrul Garzii Financiare, inclusiv pe posturi de conducere", a precizat Blanculescu. In acest moment, la nivelul Garzii Financiare activeaza aproape 900 de comisari. Ministrul Blanculescu sustine ca o buna parte dintre acestia sunt pe o lista neagra, din cauza unor suspiciuni de coruptie, motiv pentru care in lunile care vin vor fi eliberati din functie. Totodata, se intentioneaza crearea a inca 400 de posturi care se vor adresa femeilor si proaspetilor absolventi de facultate.
Lefuri nete de 1.000 dolari pentru comisari
Actul normativ mentionat stabileste si o serie de stimulente care vor fi acordate, chiar din aceasta luna, comisarilor. Ionel Blanculescu spune ca lefurile vor ajunge "pentru cei care muncesc" la 30 milioane lei net, adica dublul a cat castigau pana in prezent. Fondul de stimulente este format dintr-un procent de 15% din sumele incasate pentru bugetul statului din amenzi si sume confiscate si 7% din valorificarea bunurilor confiscate. Comisarii pot primi pana la trei salarii lunare brute, acest plafon putand fi depasit in situatia in care sunt descoperite acte de evaziune fiscala. De aceste stimulente beneficiaza si sefii, restul angajatilor Garzii Financiare care nu participa la actiunile de control, dar si angajatii Autoritatii Nationale a Vamilor. "Am inteles si suntem constienti ca nu putem cere minuni unor persoane care nu sunt motivate in mod corespunzator. Nu putem cere sa se aduca la bugetul statului miliarde de dolari din economia subterana numai gratie patriotismului. Am instituit un sistem de stimulente la nivelul celor doua institutii astfel incat salarizarea si obtinerea de venituri sa se faca in functie de riscuri si de performanta, adica de banii adusi la buget". Pana la punerea in practica a acestor promisiuni, comisarii Garzii se confrunta cu probleme serioase. Pentru ca nu a fost semnat protocolul de predare-primire intre Ministerul Finantelor si Autoritatea Nationala de Control, Garda Financiara nu are inca buget, adica nu sunt bani de benzina pentru controale si consumabile, iar ziua de salariu este asteptata cu mari emotii. Toate aceste schimbari au determinat si o migrare a angajatilor spre Ministerul Finantelor, numarul cererilor de transfer de la Garda la MFP fiind tot mai mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite