Comisar-şef cu avere la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Gărzii Financiare Bucureşti şi-a trecut în ultima declaraţie de avere doar un apartament şi o maşină. În realitate, Mihai Bordianu locuieşte într-o vilă cu trei etaje din centrul Capitalei.

Ce ar avea de ascuns un comisar-şef de la Garda Financiară, a cărui leafă medie s-a ridicat înainte de tăierile bugetare la peste 3.000 de euro pe lună, încât să-i lase cea mai mare parte din avere femeii de care a divorţat? Ce motiv l-ar putea face pe acelaşi funcţionar public să declare că deţine doar un apartament, dar să locuiască într-o vilă trecută pe numele fostei soţii? Este această schemă o modalitate de a păcăli organele de control în legătură cu justificarea veniturilor şi a bunurilor dobândite? Sunt întrebări care n-ar avea relevanţă dacă persoana în cauză n-ar fi ocupat în ultimii ani funcţii-cheie în conducerea Fiscului.

Este vorba de Mihai Bordianu, reîntors recent la conducerea Gărzii Financiare Bucureşti, după o detaşare ca director al Direcţiei economice, având rang de secretar general în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Surse din interiorul instituţiei ne-au dezvăluit că declaraţiile sale de avere din ultimii doi ani nu corespund nici pe departe realităţii. Astfel, atât în cea din data de 13 octombrie 2010, cât şi în ultima, depusă pe 2 mai 2012, Bordianu menţionează că deţine doar un apartament de 76 de metri pătraţi şi un autoturism Subaru. Problema este că, în fapt, el locuieşte într-o vilă cu trei etaje, situată pe strada Târnava nr. 5, în cartierul 1 Mai, din sectorul 1 al Capitalei.



Seară de seară, cu Subaru la vilă

Adevărata situaţie locativă a lui Bordianu poate fi demonstrată foarte simplu: maşina sa este parcată zilnic în faţa imobilului respectiv, după cum se poate constata şi din imaginile surprinse ieri după-amiază de fotoreporterul nostru. La această adresă figurează, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, sediul firmei Ago Contexpert & Audit SRL, reprezentată de Ana Bordianu, fosta soţie a comisarului-şef. Între cei doi, divorţaţi în acte încă din 2006, mai există însă şi alte legături imobiliare.

Potrivit aceloraşi surse, cuplul îşi petrece toate vacanţele într-o casă din localitatea prahoveană Breaza, pe strada Gării nr. 45, cumpărată de Anca, fiica lui Mihai şi a Anei Bordianu. Nici această clădire n-a apărut vreodată în declaraţiile de avere ale comisarului-şef. Interesant este că, în 2009, din banii încasaţi cu un an în urmă prin vânzarea unui apartament, el a achiziţionat un alt apartament, pe care îl deţine şi în prezent. Acesta se află într-un bloc de pe strada Maica Domnului, în cartierul Colentina, din sectorul 2 al Capitalei. La adresa respectivă a funcţionat, până în acel moment, biroul auditorului Ana Bordianu.

Leafă-record: 19.817 lei pe o lună

Omisiunea din declaraţia de avere este cu atât mai ciudată cu cât şeful Gărzii Financiare Bucureşti nu este chiar un om sărac. În perioada 2007-2009, el a încasat sume uriaşe pentru un angajat din sistemul bugetar, după cum rezultă din documentele intrate în posesia noastră. Astfel, la salariul de încadrare, care nu depăşea 2.000 de lei, se adăugau lunar sporuri de până la zece ori mai mari. De exemplu, cele mai mici venituri ale lui Bordianu sunt de peste 8.000 de lei, iar cele mai mari, de aproape 20.000 de lei. Recordurile sunt înregistrate în octombrie 2008 (19.817 lei), octombrie 2007 (16.475 de lei), septembrie 2008 (14.365 de lei), ianuarie 2009 (14.321 de lei).

Până la închiderea ediţiei, şeful Gărzii Financiare Bucureşti nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Încercările altor publicaţii de a-i lua o declaraţie s-au soldat cu acelaşi rezultat. Mai mult succes vor avea probabil inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care ar trebui să studieze acest caz.

Favorit al PNL, în relaţii cu Baaklini

image

Numele lui Mihai Bordianu (foto) a fost vehiculat la începutul lunii mai, odată cu învestirea Guvernului Ponta, ca un posibil candidat la şefia structurii centrale a Gărzii Financiare. Sursele noastre susţin că el se bucura de sprijinul unor lideri ai PNL, pe filiera controversatului om de afaceri libanez Said Baaklini, în compania căruia s-ar fi afişat cu mai multe ocazii. Relaţia dintre cei doi nu are legătură cu neregulile din declaraţiile de avere ale lui Bordianu, care sunt de competenţa ANI. Însă ar putea fi de interes pentru procurorii anticorupţie care anchetează "tunul" de 60 de milioane de euro, pe care Baaklini a încercat să-l dea statului român printr-o rambursare ilegală de TVA, care depindea de o aprobare de la ANAF.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite