Comercianţii şi industriaşii, cei mai harnici investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din fondurile alocate în economia românească în primul semestru s-au cheltuit pe construcţiile noi Aproape trei sferturi din companiile care au realizat investiţii în România,

Jumătate din fondurile alocate în economia românească în primul semestru s-au cheltuit pe construcţiile noi

Aproape trei sferturi din companiile care au realizat investiţii în România, în primul semestru din acest an, se regăsesc în sectoarele de producţie industrială, urmate de cele din comerţ şi servicii.

Valoarea totală a investiţiilor româneşti a fost de peste 20 miliarde de lei, din care 10,2 miliarde de lei s-au concretizat în lucrări de construcţii noi.

Per total, investiţiile realizate în primul semestru din acest an (20,43 miliarde de lei) au crescut cu 17,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Valoarea lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 31% până la un total de 10,2 miliarde de lei, iar utilajele şi mijloacele de transport achiziţionate au însumat 8,9 miliarde de lei - valoare mai mare cu 2,9% decât cea înregistrată în acelaşi interval din anul trecut.

Dar cea mai spectaculoasă dinamică a investiţiilor s-a consemnat la categoria "alte cheltuieli" (de regulă, echipamente, instalaţii şi produse aferente lucrărilor), cu o creştere de peste 53%. Valoarea totală a respectivelor cheltuieli s-a ridicat la 1,22 miliarde de lei.

Aceste programe investiţionale au fost realizate cu preponderenţă de către industriaşi (35,4% din total), comercianţi şi prestatori de servicii (35%), urmaţi de constructori (20,3%) şi agricultori (1,6%). Investitorii din alte domenii de activitate reprezintă 7,7% din totalul pe primul semestru.

Mai puţine utilaje, mai multe construcţii

Potrivit datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), ponderea construcţiilor noi în totalul investiţiilor a crescut de la 44,4% în semestrul I 2006 la peste 50% în prima jumătate a anului 2007.

În schimb, ponderea utilajelor şi mijloacelor de transport - ca destinaţie a investiţiilor - a scăzut de la 50,9% în primul semestru din 2007 la 43,7% în primele şase luni din 2007.

Această inversare a ponderilor este pusă pe seama dezvoltării explozive a sectorului imobiliar, specialiştii estimând însă că investiţiile astfel realizate urmează să constituie baza de pornire pentru o nouă industrie în ţara noastră.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, ne-a declarat că preferinţele investitorilor pentru construcţiile noi au fost influenţate de creşterile fără precedent din domeniul imobiliar.

"Nimeni nu investeşte pentru a obţine valori adăugate reduse. Or, un imobil în care se amenajează birouri de clasă A, ca şi locuinţele de lux, asigură un bun randament pentru investitori".

Cristian Pârvan adaugă că prin investiţiile în construcţii şi utilaje noi de acum "se pun bazele pentru viitoarele unităţi de producţie care vor crea o nouă industrie, unde se vor dezvolta şi programe de cercetare. În acest sens, avem deja tot mai multe exemple, cum ar fi fabrica de sticlă de la Călăraşi sau investiţiile realizate de Renault".

Legea investiţiilor, amânată nejustificat

Oficialul AOAR apreciază că dinamica investiţiilor realizate în primul semestru putea fi mult mai bună dacă aveam o lege a investiţiilor adoptată până în prezent.

"Atât investiţiile, cât şi producţia industrială au crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an, ceea ce ne determină să calificăm drept stupidă amânarea până în toamnă a adoptării Legii investiţiilor", conchide Cristian Pârvan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite