Comercianţii de fructe şi legume, amendaţi cu 250.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii de fructe şi legume, amendaţi cu 250.000 de lei
Comercianţii de fructe şi legume, amendaţi cu 250.000 de lei

Inspectorii Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) au desfăşurat în intervalul 13-17 iulie controale la 727 de comercianţi de fructe şi legume proaspete şi a dat amenzi de 276.479 de lei, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Inspecţia şi controlul au fost realizate de echipe mixte la nivelul fiecărui judeţ, formate din inspectori ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, inspectori ai direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală, comisari ai Gărzii Financiare, ofiţeri  din cadrul inspectoratelor de poliţie şi comisari ai oficiilor pentru protecţia consumatorilor. Prin verificările efectuate în această perioadă au fost controlaţi 727 agenţi economici persoane fizice şi juridice, au fost aplicate 119 amenzi şi 98 de avertismente. În plus, au fost retrase de la comercializare 2.328,2 kg fructe şi legume proaspete, fiind confiscate  22.198 kg legume şi fructe. În urma verificărilor, o societate comercială a rămas fără autorizaţia de funcţionare.
De asemenea, s-a întocmit un dosar penal şi au fost prelevate 46 de probe de legume şi fructe proaspete de la operatori, în vederea determinării reziduurilor de pesticide.

Lipsa actelor, cea mai întâlnită problemă

Printre problemele întâlnite se numără lipsa documentelor de provenienţă a produselor, neînscrierea pe documentele de însoţire a mărfii a categoriei de calitate şi a ţării de origine a produselor, comercializarea unor produse care nu corespund standardului general de calitate, comercializarea unor cantităţi mai mari de produse decât cele înscrise în certificatele de producători şi neîntocmirea la zi a evidenţelor de gestiune pentru mărfurile comercializate. În plus, s-au constatat la comercianţii de fructe şi legume proaspete lipsa certificatelor de producător sau nevizarea la zi a acestora, neafişarea, la punctele de lucru ale societăţilor comerciale din pieţele agroalimentare, a denumirii firmei şi a codului unic de înregistrare, lipsa casei de marcat şi neînregistarea  în aceasta a vânzărilor şi neprezentarea buletinelor de verificare  metrologică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite