Comentariu Ovidiu Nahoi: De unde a scos Boc proiectul modificării Constituției?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nici 24 de ore de la convocarea la Palatul Cotroceni dar şi de la înfiinţarea, în Parlament, a Comisiei Constituţionale, Guvernul Boc scoate din mânecă un proiect de revizuire a legii fundamentale. Un proiect despre care nu ştim să mai fi fost discutat vreodată în şedinţele de guvern şi care pare să fi venit în plic din altă parte.

Se discută mult în aceste zile despre conținutul proiectului, care introduce Parlamentul Unicameral, întărește puterea președintelui, îi conferă imunitate ( mult hulita imunitate, desființată în cazul parlamentarilor ) și îl pune la adăpost pe șeful statului de o eventuală suspendare. Desigur, nimic surprinzător, având în vedere că proiectul a fost prezentat de premierul Boc. Doar nu ne-am fi așteptat să reducă din atribuțiile președintelui!
 Dar dincolo de conținutul proiectului e cel puțin straniu modul în care documentul s-a născut.

Ovidiu Nahoi

Este adevărat, președintele poate iniția modificarea Constituției, la propunerea Guvernului (Articolul 150 din Constituție). Și nimeni nu se îndoiește că TraianBăsescu își va însuși textul venit de la Palatul Victoria.

Dar când a fost dezbătut acest proiect în cadrul Guvernului? O propunere de modificare a Constituției nu se adoptă în grabă, înainte de pauza de masă. Aceasta nu e o discuție despre zborul tancurilor prin nisip. Este o decizie politică serioasă, care se cere bine fundamentată.

Or, până acum, guvernul nu a comunicat niciodată faptul că ar avea pe masa de lucru un proiect de modificare a Constituției. Cine au fost specialiștii consultați învederea elaborării proiectului? Dacă a existat cumva o comisie de experți constituită pe lângă Guvern, de ce aceasta a lucrat în secret? Pentru că niciodată Palatul Victoria nu a comunicat ceva în legătură cu o asemenea comisie.

Să nu uităm apoi că PD-L nu e singur la guvernare, ci într-o coaliție cu UDMR și ”independenții”. Un proiect de asemenea importanță precum modificarea Constituției ar fi trebuit să fie expresia unei voințe politice a celor trei formațiuni. Or, liderul UDMR Marko Bela declară în continuare că formațiunea sa susține Parlamentului bicameral, exact pe dos față de proiectul Guvernului al cărui vicepremier este.  Cât despre ministrul Gabriel Oprea, lider al ”independenților”,acesta nu a reacționat, rămânând, probabil, să aprofundeze efectele lipsei de oxigen asupra zborului la mare înălțime.

E de-a dreptul ciudat că premierul a prezentat singur acest proiect, în conferința susținută miercuri. Nu ar fi fost normal ca alături de el să se afle și liderii celorlalte două formațiuni din coaliție, pentru a da momentului încărcătura politică de care avea nevoie? Unde au fost Marko Bela și Gabriel Oprea?

Dacă formațiunile din coaliția guvernamentală nu au fost consultate, atunci acest proiect este unul al PD-L? În acest caz, de ce premierul Boc l-a prezentat ca fiind al Guvernului?

În sfârșit, de ce Guvernul nu a organizat o consultare publică, înainte de a adopta un document de o asemenea importanță?

Multe ciudățenii, așadar, în jurul proiectului de modificare a Constituției. Un proiect despre care cu greu se poate crede că ar fi opera Guvernului, ci pare mai curând primit în plic din altă parte. Dacă așa stau lucrurile, jocul chiar că devine unul periculos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite