Comedia dell’ arte, readusă pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa de la Naţionalul târgumureşean s-a bucurat de succes, semn că basmul emoţionează încă publicul.

Sala mică a Naţionalului târgumureşean a fost plină aseară de iubitori de teatru, veniţi la premiera spectacolului „Regele cerb” de Carlo Gozzi, în regia lui Radu Olăreanu. Avându-i în distribuţie pe actorii Monica Ristea, Cristina Juks, Delia Martin, Gabriela Bacali, Dan Rădulescu, Alexandru Pavel, Csaba Ciugulitu, Iulian Praja, Rareş Budileanu, Ion Vântu şi Lidia Vântu, piesa s-a bucurat de aprecierea publicului, care a răsplătit cu aplauze efortul actorilor.
Comedia dell’ arte este un gen de teatru adresat oamenilor din piaţetele italiene, care se amuzau copios de situaţiile în care se găseau personajele şi de gesturile pe care acestea le făceau pe scenă. Pe mişcare şi gest a mizat şi regizorul Radu Olăreanu în montarea basmului feeric „Regele cerb”.

Intrigi în regat

Spectacolul prezintă povestea regelui Deramo, ce doreşte să se căsătorească şi organizează un concurs pentru a-şi găsi aleasa. Dintre tinerele participante o alege pe frumoasa Angela, spre nemulţumirea ministrului Tartaglia, care o iubeşte şi el. Regele îi dezvăluie ministrului un secret spus de vrăjitorul Durandarte, prin care sufletul unui om poate trece în cel al unui animal şi invers.
Profitând de secretul aflat, Tartaglia ajunge să pătrundă în trupul regelui, ajungând astfel să conducă regatul. La final, vrăjitorul Durandarte reuşeşte să rezolve situaţia, pedepsindu-l pe Tartaglia şi redând bunăstarea în regat.

Redescoperirea copilăriei, o provocare

Radu Olăreanu a ales acest text datorită nevoii tot mai acute a oamenilor de a-şi păstra copilul din ei. „M-a atras textul lui Gozzi pentru că, deşi pare simplu la prima vedere, este foarte greu de redat scenic, în aşa fel încât să fie credibil pentru spectatorul de astăzi, dezobişnuit să mai creadă în basme. Şi totuşi, e prea mult urât în lumea de astăzi şi avem nevoie de poveşti. Din când în când trebuie să ne întoarcem şi la universul copilăriei, să redescoperim copilul din noi”, a precizat Radu Olăreanu.
Actorul este unul dintre oamenii fericiţi, care-şi păstrează copilul din el, indiferent de vârstă. Acest lucru l-a recunoscut şi actorul Alexandru Pavel, care i-a dat viaţă personajului Tartaglia. „Cine a uitat să rămână copil înseamnă că a murit demult. Suprema calitate a unui actor e că indiferent de vârstă să aibă în suflet inocenţa copilăriei”, a declarat actorul. De remarcat coloana sonoră aleasă de regizor şi mişcarea scenică a actorilor, realizată în colaborare cu Andi Brânduş.

Vlad Rădescu felicită actorii

Prezent la premieră, actorul Vlad Rădescu, noul director interimar al Teatrului Naţional a felicitat actorii din spectacol. „Este o trupă de actori promiţătoare, cu mult potenţial şi cu mulţi actori tineri foarte talentaţi”, a spust Vlad Rădescu. Acesta a precizat că a primit numirea oficială în funcţia de director interimar şi urmează ca săptămâna aceasta să îşi înceapă activitatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite