Colonel rus condamnat pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serghei Skripal, colonel rus în rezervă, a fost condamnat de către Tribunalul districtului militar Moscova la 13 ani de detenţie, sub învinuirea de spionaj în favoarea unui serviciu de

Serghei Skripal, colonel rus în rezervă, a fost condamnat de către Tribunalul districtului militar Moscova la 13 ani de detenţie, sub învinuirea de spionaj în favoarea unui serviciu de informaţii străin.
Skripal a recunoscut în faţa organelor de anchetă că a fost recrutat în 1995 de către serviciile speciale britanice, cărora le-a dezvăluit identitatea agenţilor ruşi care lucrau sub acoperire în diferite ţări europene. Potrivit datelor furnizate de serviciile de informaţii ruseşti, Skripal a continuat să lucreze pentru britanici şi după ieşirea la pensie, până în anul 2004, când a fost arestat. În schimbul serviciilor sale, fostul colonel a primit, aşa cum au declarat instanţele militare ruseşti, peste 100.000 de dolari. Potrivit datelor serviciilor secrete, scrie cotidianul "Kommersant", informaţiile obţinute de la Skripal pot duce la expulzarea unor diplomaţi ai Ambasadei Marii Britanii din Moscova cu care acesta s-a întâlnit. Dacă în cazul diplomaţilor britanici implicaţi la începutul acestui an în folosirea unei aparaturi de interceptare a informaţiilor secrete, montată într-o piatră falsă, şi finanţarea ilegală a unor ONG-uri ruseşti, Moscova a preferat să muşamalizeze afacerile, de data aceasta se pare că nu va mai ezita. Publicaţiile ruseşti compară noul caz de spionaj în favoarea unor servicii străine cu faimosul caz al fostului colonel de securitate Oleg Kalughin, condamnat, în anul 2002, la 15 ani de detenţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite