Colivă pentru legionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproximativ 50 de oameni strânşi, sâmbătă, lângă Bucureşti, la pomenirea lui Corneliu Zelea Codreanu, vor să reînvie Mişcarea Legionară . Colivă, vin, cântece legionare, salutul

Cei aproximativ 50 de oameni strânşi, sâmbătă, lângă Bucureşti, la pomenirea lui Corneliu Zelea Codreanu, vor să reînvie Mişcarea Legionară .

Colivă, vin, cântece legionare, salutul de rigoare al celor aproximativ 50 de oameni, majoritatea bătrâni, o slujbă religioasă şi promisiuni de mărire, inclusiv pe plan politic. Asta s-a întâmplat sâmbătă în jurul troiţei din dreptul pădurii Tâncăbeşti, pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, la comemorarea a 69 de ani de la moartea lui Corneliu Zelea Codreanu, fostul comandant al legionarilor din România.

Ceaţa şi frigul n-au dat peste cap programul acţiunii. La ora 10 dimineaţa, aşa cum fusese stabilit, din două autobuze şi câteva autoturisme au coborât cel mult 50 de persoane. Mai întâi au fost montate două măsuţe, apoi s-au adus colivă şi câteva sticle de vin. Un tablou al Căpitanului a fost pus la baza troiţei, alături de lumânări şi două coroane.

Ni s-a spus că monumentul a fost ridicat aici în 1999, cu ocazia centenarului naşterii fondatorului Mişcării Legionare. "Chiar în acest loc a fost ucis Corneliu Zelea Codreanu, împreună cu alţi 13 comandanţi legionari, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938", primim lămuririle necesare de la unul dintre puţinii tineri din adunare, îmbrăcat în stil tradiţional, cu iţari şi suman. În rest, numai vestimentaţii de oraş.

Frica de radar

După ce un bătrân le-a strigat celorlalţi participanţi să arunce ţigările, în semn de respect pentru cel comemorat, a început slujba religioasă, scurtă, cu doi preoţi, după care s-a cântat "Veşnica pomenire". A urmat discursul preşedintelui Fundaţiei "George Manu", oranizatoarea acţiunii. "Deşi s-au pus beţe în roate Mişcării Legionare, să nu se reconstituie, nu trebuie să se creadă că Legiunea a murit.

Ea nu va pieri în veci", a vorbit apăsat Mircea Nicolau. A venit apoi momentul cântecelor legionare, a salutului specific, după care s-au împărţit coliva şi vinul. Şi asta în timp ce două maşini de la Poliţia Rutieră opriseră discret pe cealaltă margine a şoselei. Traficul din zonă s-a liniştit imediat, toate maşinile aflate în trecere micşorându-şi viteza, de frica radarului.

Pregătiri pentru alegerile din 2008

Acelaşi reprezentant al organizatorilor a fost întrebat apoi de ziariştii prezenţi câţi membri are la ora asta Mişcarea Legionară din România, însă răspunsul a fost ocolit. "Mişcarea e încă prigonită. Nu putem spune câţi membri are". În schimb, era prezent la acţiune şi preşedintele Partidului pentru Patrie, Virgil Totoescu, de la care am aflat că formaţiunea sa, "cu doctrina legionară la bază", are 32 de filiale în toată ţara, pregătindu-se să participe la alegerile locale şi generale de anul viitor.

Galerie foto: Lucian Muntean

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite