Colina Malibu, devorată de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a declarat starea de urgenţă după ce sudul Californiei a căzut pradă unor incendii de amploare O persoană a murit, iar alte 11 au fost grav rănite din

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a declarat starea de urgenţă după ce sudul Californiei a căzut pradă unor incendii de amploare

O persoană a murit, iar alte 11 au fost grav rănite din cauza flăcărilor care au cuprins mai multe zone din sudul Californiei.

Sute de case şi vile de lux din Malibu au fost evacuate, printre care cele ale regizorului James Camerun şi actorului Mel Gibson. Focul s-a extins cu repeziciune din cauza secetei prelungite ce afectează de mai multe luni vestul Statelor Unite.

Teama şi groaza au pus stăpânire pe Malibu din cauza incendiilor ce au răvăşit colina şi care au ajuns până la malul oceanului, favorizate de vântul puternic ce a împrăştiat scânteile cu o viteză de peste 80 km/oră. Cel puţin 200 de vile ale unor actori şi regizori celebri au fost distruse sau evacuate în mare grabă de numeroşii pompieri convocaţi de urgenţă la faţa locului.

În afară de reşedinţele de lux ale lui James Camerun şi Mel Gibson, au mai fost evacuate cea a actriţei Olivia Newton-John şi a nepoatei lui Aristotel Onassis, Lilly Lawrence. Incendiul a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică şi a cuprins, în scurt timp, o arie de peste 200 de hectare.

Vântul puternic, supranumit în zonă "Vântul diavolului", a alimentat flăcările, care s-au deplasat către coastă şi către cartierele intens populate. Alte incendii au izbucnit ceva mai la nord, în comitatul Los Angeles, fiind înteţite de rafale "de uragan" ce au depăşit 170 km/oră. Lupta pompierilor a fost cu atât mai grea cu cât scânteile incandescente s-au împăştiat pe zone extinse. Mai multe maşini au luat foc.

Stare de urgenţă

Eforturile pompierilor au fost îngreunate de rafalele intense de vânt. Alături de echipele de prim-ajutor, aceştia au ajutat la evacuarea a peste 1.500 de persoane, iar alte 25.000, din orăşelul Ramona, de lângă San Diego, au primit ordin să părăsească zona.

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a decretat starea de urgenţă în mai multe comitate, printre care Los Angeles, Riverside, San Diego şi Orange. "11 focare de incendii au provocat pierderi de vieţi umane şi răni grave. Numeroase case, magazine şi alte clădiri au fost mistuite de flăcări", se poate citi în comunicatul emis de biroul guvernatorului.

Flăcările au dus şi la evacuarea campusului universitar de la Pipperdine University. În mare pericol se află şi rezervaţia naturală Angles, unde trăiesc mai multe specii protejate prin lege, printre care condorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite