Colibiţa va reintra în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul anului se aşteaptă ca zona să devină staţiune turistică. Ministrul Turismului a primit deja o parte din documentaţia necesară pentru integrarea zonei Colibiţa în circuitul turistic şi a promis ca va trimite un expert care să ajute la finalizarea procedurilor.

Colibiţa a fost o renumită staţiune climaterică până la sfârşitul anilor ´70. După mai bine de 30 de ani, se lucrează intens la documentaţia necesară reintegrării zonei în circuitul turistic din România. Colibiţa a devenit o prioritate pentru noua conducere a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, care colaborează în acest sens cu Primăria Bistriţa Bârgăului.
Preşedinte consiliului, Liviu Rusu, a anunţat că, în aproximativ două săptămâni, se va organiza licitaţia pentru repararea drumului de la Colibiţa. Reabilitarea infrastructurii este un prim pas în revigorarea turismului din zonă. Alimentarea cu apă, canalizarea şi indentificarea drumurilor de acces înspre lac sunt paşii următori.

Abuzuri ale proprietarilor de la Colibiţa

Şeful Serviciului Public Salvamont Turism Bistriţa-Năsăud, Marcel Berbecar, a precizat că, în această zonă,
s-au comis numeroase abuzuri din partea proprietarilor de terenuri pe malul lacului. „Este necesară indentificarea drumurilor de acces la lac, care sunt foste drumuri comunale, deşi acest lucru poate să îi supere pe proprietarii de terenuri din zonă, care, în mod abuziv, au închis aceste drumuri”, spune Berbecar.
Mai mult, în zonă există şi terenuri ocupate abuziv care urmează să fie eliberate şi fructificate de către investitori: se vor transfoma în locuri de agrement, spaţii de campare etc. Mulţi dintre cei care susţin că deţin proprietăţi private în zonă, nu permit accesul public pe malul lacului, deşi, până la borna care machează cota de inundaţie, terenul se află în proprietatea Apelor Române.
„Pentru ca aceste terenuri să fie îngrijite, au fost lăsate celor care au proprie­tăţi private, însă aceştia au comis şi abuzuri”, explică Berbecar.  Investitorii vor cumpăra şi terenuri care în prezent sunt fânaţe sau păşuni, pe care le vor valorifica în scop turistic.

Colibiţa, staţiune balneo-climaterică

Marcel Berbecar îşi pune mari speranţe că, până la sfârşitul acestui an, Colibiţa îşi va reintra în drepturile turistice. El spune că s-a înaintat deja un memoriu ministrului turismului din România, Elena Undrea. Aceasta a primit o monografie a locului, cu fotografii, şi a promis că va fi trimis un inspector de specialitate care să cerceteze locul şi stabilească ce documentaţie mai este necesară.
Tot Berbecar precizează că zona are mari şanse să devină o staţiune balneo-climaterică, fiind posibilă captarea izvoarelor de apă minerală din împrejurimi. În prezent, la Colibiţa există câteva cabane private, care închiriază camere turiştilor, precum şi spaţii de campare, însă foarte restrânse şi neamenajate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite