Colegiul Medicilor: „Mortul e de vină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii care au plimbat două zile o bătrână între spitale sunt nevinovaţi. Nimeni nu este vinovat de moartea Corneliei Bozga, poate doar ea. Aceasta este concluzia la care a ajuns Colegiul Medicilor Satu Mare în urma anchetei.

Rezultatul anchetei Colegiului Medicilor în cazul femeii decedate la Satu Mare după ce a fost purtată două zile între spitale este identic cu cel al comisiei de anchetă a spitalului: medicii nu sunt de vină de moartea pacientei.

Cornelia Bozga a murit în data de 4 februarie 2009, la câteva ore după ce a fost trimisă acasă de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU). Femeia, în vârstă de 71 de ani, fusese adusă la spital cu două zile înainte, acuzând dureri de inimă şi picioare. După ce a fost plimbată între UPU şi cardiologie, medicii au considerat că ea nu necesita internarea.

Basma curată

„Nu există niciun argument pentru culpă medicală, iar tratarea şi monitorizarea la UPU, mai nou, se încadrează în politica Ministerului Sănătăţii. Mai mult, UPU beneficiază de dotări şi posibilităţi de intervenţie şi monitorizare superioare. În aceste condiţii nu poate fi deschisă o acţiune împotriva medicilor de la Spitalul Judeţean Satu Mare, pe linie de Colegiul Medicilor sau profesional”, a declarat ieri dr. Dumitru Fanea, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare.

Colegiul Medicilor nu e prima instituţie care îi absolvă de vină pe medicii implicaţi. La începutul lunii martie, o comisie a Spitalului  Judeţean Satu Mare a considerat că nu se impune desfacerea contractului de muncă al cardiologului Alina Mureşan, aşa cum a propus subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, în urma unei anchete ministeriale.
Comisia spitalului s-a limitat să diminueze cu 5%, pe o lună, salariul a doi medici şi să avertizeze alte câteva cadre.

Şi presa e de vină

Pe de altă parte, Colegiul Medicilor consideră că ancheta efectuată sub tensiunea creată de mass-media a creat daune psihice şi morale în rândul personalului spitalului. Astfel, cardiologul Laura Lungu „ s-a decompensat psihic”, fapt ce nici în momentul de faţă nu îi permite să lucreze la capacitatea profesională iniţială. De asemenea, comisia a ajuns la concluzia că femeia se neglija, ea neurmând tratamentul prescris anterior de cardiologi, deşi era bolnavă cronică de inimă, de zece ani.

Arafat este stupefiat

„Este anormal ce se întâmplă la Satu Mare”, a comentat decizia Colegiului Medicilor subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Acesta a descins la spitalul în cauză imediat după mediatizarea cazului şi a considerat că se impune desfacerea contractului de muncă în cazul cardiologului Alina Mureşan, care nu a internat pacienta, deşi existau locuri libere. Subsecratrul de stat a declarat ieri seară pentru „Adevărul” că prin măsurile luate de comisiile de anchetă sătmărene spitalul transmite populaţiei trei mesaje simple:

-Indiferent de ce s-ar întâmpla, nimeni nu răspunde!
-Ministerul Sănătăţii nu are niciun cuvânt de spus
-Populaţia să nu aibă încredere în sistem

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite