Colecţionarii dau un verdict: recordul lui Pallady, un accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nudul cu eşarfă galbenă" al lui Theodor Pallady, vândut duminică la Casa de licitaţie Alis pentru suma de 76.000 de euro, a bătut recordul deţinut de lucrarea lui Nicolae Grigorescu "Fată

"Nudul cu eşarfă galbenă" al lui Theodor Pallady, vândut duminică la Casa de licitaţie Alis pentru suma de 76.000 de euro, a bătut recordul deţinut de lucrarea lui Nicolae Grigorescu "Fată culcată în iarbă", adjudecat în noiembrie 2003 cu 59.900 de euro. "În contextul actual, ţinând cont de ceea ce înseamnă piaţa românească, asta a fost o excrescenţă, un lucru ieşit din comun", a declarat Marius Nicolescu, negustor de artă şi proprietarul galeriei-anticariat "Curtea Veche" din Capitală. El a adăugat că "este un preţ care a surprins pe toată lumea, însă sumele vehiculate sunt mai mult de dragul publicului. A fost o conjunctură de moment, dar asta nu înseamnă că dacă vin mâine cu un Pallady îl voi vinde cu 90.000 de euro. Au mai existat lucrări de referinţă ale lui Pallady şi nu s-au vândut aşa".

Preţul-record, obţinut duminică, anunţă "un boom al operelor de artă de aici încolo", e de părere criticul de artă Tudor Octavian. Şi criticul de artă Luiza Barcan consideră că "sunt foarte mulţi pictori români interbelici valoroşi care s-ar putea vinde foarte bine în afară, dacă ar fi promovaţi cumsecade şi dacă li s-ar crea o cotă reală". "Din ceea ce am avut noi până acum, categoric a fost cea mai importantă lucrare a lui Pallady. Din păcate, lucrări de nivelul acesta sunt foarte rare", a precizat Mihai Papagheorghiu, directorul Casei Alis.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite