„Cold Mountain“, un portret realist al războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazat pe romanul cu acelaşi nume al lui Charles Frazier, filmul prezintă povestea a trei personaje ale căror destine se întrepătrund.

Deşi acţiunea se desfăşoară în timpul Războiului Civil din Statele Unite, “Cold Mountain” nu este un film istoric, ci mai degrabă o poveste despre o dragoste pusă la încercare de timp, evenimente, oameni. Anthony Minghella, regizorul peliculei, este unul dintre cei care ştiu să cucerească şi publicul larg, şi premii.

Ca şi „Pacientul englez“, „Cold Mountain“ funcţionează după acelaşi principiu. Este construit pe mai multe niveluri care se întrepătrund, iar clişeele au rolul de a întări amintirea plăcută şi rotundă a unui “love story” atemporal.

Transformările personajelor


Soldatul Inman (Jude Law), rănit în război, îşi doreşte să se întoarcă acasă, la iubita sa. Drumul spre casă nu este  ­însă, atât de uşor. În cale îi apar numeroase obstacole, toate consecinţe ale unui război de care încerca să scape.

Şi iubita rămasă acasă, Ada (Nicole Kidman), trece printr-o perioadă zbuciumată, în care învaţă să-şi ia viaţa în propriile mâini.

Fetiţa delicată de dinainte se transformă astfel într-o femeie puternică, care trebuie să apere singură ferma tatălui ei. Între destinele lor apare Ruby ­(Renee ­Zellweger), o femeie trecută prin viaţă, care o învaţă pe Ada legile supravieţuirii.

Filmări în România

Anthony Minghella a căutat mult timp locul potrivit pentru filmările la această peliculă. A văzut imagini din România, dar nu s-a lăsat convins până nu a făcut o vizită aici.

Atunci şi-a dat seama că locul se potriveşte perfect cu imaginile din roman. Filmările în România au început în iulie 2002, în mai multe locaţii: în satul Poligrafu de lângă Bucureşti, la Zărneşti şi la Râşnov. Înainte ca filmările să fie terminate, Charles Frazier a venit şi el în România.

Din distribuţia filmului mai fac parte şi alţi actori celebri la ­Hollywood: Natalie ­Portman, Donald Sutherland şi Philip Seymour Hoffman. Filmul lui Anthony Minghella a primit şapte nominalizări la Oscar. Doar Renee ­Zellweger a câştigat o statuetă, pentru rolul lui Ruby.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite