Noua formă a Codului de Procedură Penală calcă în picioare drepturile omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, şi preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, susţin că modificările operate recent asupra

Directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, şi preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, susţin că modificările operate recent asupra Codului de Procedură Penală pot genera grave încălcări ale drepturilor omului - cu precădere ale dreptului la viaţă privată şi la apărare.
Acestei opinii i se raliază şi Centrul de Resurse Juridice, toate cele trei organizaţii contestând, din aproximativ aceleaşi considerente, şi proiectul Monicăi Macovei privind controlul averilor. Victor Alistar şi Renate Weber se arată nemulţumiţi, în principal, de posibilitatea oferită procurorilor de a intercepta convorbirile telefonice şi e-mail-urile suspecţilor, timp de 48 de ore, fără a primi mandat de la judecător. "Viciem principiile statului de drept asemenea bulgarilor, care la ultima revizuire a Constituţiei au diminuat independenţa sistemului judiciar faţă de executiv", ne-a declarat directorul Transparency International. De asemenea, preşedintele FSD consideră că noua formă a Codului de Procedură Penală este inadmisibilă, întrucât procurorilor li se conferă drepturi discreţionare. "Ne ascultă telefoanele 48 de ore fără mandat şi, în plus, mai au la dispoziţie 48 de ore pentru a-l anunţa pe judecător. Practic, patru zile procurorul nu dă socoteală nimănui", ne-a declarat, la rându-i, Renate Weber. Ea a adăugat că un aspect şi mai grav îl constituie "tăcerea" legii în privinţa numărului de interceptări ce pot fi realizate pe parcursul unei investigaţii. "Lupta anticorupţie este un pretext. Îndrăznesc să cred că interceptările sunt excepţia, şi nu regula în ţara asta", a conchis fosta consilieră a lui Traian Băsescu. Victor Alistar apreciază că ingerinţa în relaţia avocat-client, prin ascultarea convorbirilor telefonice, are două implicaţii extrem de negative. "În primul rând se află strategia de apărare, iar în al doilea rând se instituie un fel de "ascultare preventivă", întrucât interceptările produc efecte juridice numai dacă se constată că avocatul săvârşeşte vreo infracţiune", a explicat Alistar. În ceea ce priveşte practica actuală ca înregistrările telefonice să fie făcute de SRI, Renate Weber propune ca serviciul condus de Radu Timofte să fie scos din "schemă", iar Parchetele de pe lângă Curţile de Apel să fie dotate cu aparatură de ascultare. În legătură cu cheltuielile pe care le presupune un asemenea demers, fostul consilier prezidenţial se rezumă la a constata că "democraţia costă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite