VIDEO Codul Civil face ordine între femeie şi bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actul normativ, care va intra în vigoare peste trei luni, aduce noutăţi substanţiale în materia divorţului, dar şi a despăgubirilor pe care le-ar putea cere partenerul „încornorat“. Infidelitatea îi poate costa mult pe cei căsătoriţi, conform noului Cod Civil, iar contractul prenupţial va putea fi îmbunătăţit şi în timpul mariajului.

Partenerul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere celui vinovat să-l despăgubească. Aceasta este doar una dintre prevederile noului Cod Civil, care va intra în vigoare la 1 octombrie 2011. Motivele pentru un divorţ din culpă exclusivă rămân în continuare valabile: infidelitatea unuia dintre soţi, acte de violenţă morală sau fizică, consum în exces de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificată a domiciliului, existenţa unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Decanul Facultăţii de Drept din Bucureşti, Flavius-Antoniu Baias, a prezentat ieri o altă noutate a Codului Civil, şi anume prestaţia compensatorie, la care are dreptul soţul „păcălit", după 20 de ani de căsnicie. „Prestaţia compensatorie a fost inspirată din Codul Civil Francez, iar în dezbaterea din Parlament a fost salvată de un avocat-parlamentar", a arătat profesorul. Practic, soţul inocent care a divorţat după 20 de ani de căsnicie are dreptul la o despăgubire morală pentru a compensa dezechilibrul cauzat de separare.

Noul Cod Civil va găsi nepregătiţi judecătorii, procurorii şi avocaţii. Care vor fi consecinţele asupra actului de justiţie?


Despăgubiri

Prestaţia compensatorie poate fi în bani, sub forma unei sume globale sau rentă viageră, sau uzufructul asupra unor bunuri mobile şi imobile. Despăgubirile încetează prin decesul unuia dintre soţi sau prin căsătoria soţului creditor. „Singurul şi autenticul motiv de divorţ este căsătoria", a glumit Baias. O altă noutate din Codul Civil este apariţia contractelor prenupţiale, denumite în actul normativ „convenţii matrimoniale". Aceste acorduri civile stabilesc modul în care se împart, în caz de divorţ, bunurilor dobândite după încheierea căsătoriei.

Convenţia se încheie printr-un înscris autentificat de notarul public. Prin acest act se mai poate stipula că, în cazul decesului unuia dintre soţi, cel supravieţuitor poate prelua fără plată, înainte de partajul moştenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune. Aceste contracte vor fi înscrise la Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, ţinut în format electronic, potrivit legii. Conferenţiarul universitar Marieta Avram a explicat, ieri, că aceste contracte matrimoniale pot fi oricând modificate în timpul căsniciei. Astfel, dacă un soţ achiziţionează o maşină în timpul căsătoriei, poate stipula faptul că îi aparţine în exclusivitate, în cazul în care banii investiţi sunt doar ai săi. „Singura condiţie este că modificarea se poate face după cel puţin un an de la încheierea căsătoriei", a explicat expertul.

146 de ani au trecut de la intrarea în vigoare a precedentului Cod Civil.

„Nu este monopol al Justiţiei"

Spune si tu



Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (foto), a precizat, ieri, că „sunt mai multe condiţii pentru ca implementarea Codului Civil să reuşească, acest act normativ care se adresează întregii societăţi nefiind monopol al Justiţiei, iar cetăţenii trebuie să fie încunoştiinţaţi şi sprijiniţi în aplicarea lui". Predoiu a moderat ieri conferinţa organizată de Ministerul Justiţiei „Intrarea în vigoare a noului Cod Civil: realităţi şi provocări legislative ale modernizării societăţii româneşti", la care au participat, printre alţii, premierul Emil Boc şi preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă. Ei au dezbătut principalele modificări ale Codului Civil. Emil Boc a apreciat că situaţia din domeniul justiţiei este încă departe de aşteptările populaţiei şi ale oamenilor de afaceri.

Despăgubiri pentru cheltuielile cu nunta

Noutăţi absolute ale noului Cod Civil românesc sunt capitolele dedicate „Logodnei" şi „Dezmoştenirei". Astfel, „logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria". Persoanele logodite vor avea drepturi ca şi cele căsătorite, după o perioadă de convieţuire. În cazul în care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul să împartă bunurile dobândite. Totuşi, în cazul în care „una dintre părţi rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei" - cheltuieli cu organizarea nunţii sau avansul pentru excursia  din luna de miere.

Pensia de întreţinere

În materia textelor din Cartea „Despre moştenire şi liberalităţi" sunt reglementate drepturile succesorale ale copiilor, care să nu depindă de faptele reprobabile ale părinţilor ori de hazardul deceselor sau naşterilor din familie.

Alte noutăţi mai sunt introducerea divorţului pe cale administrativă, în faţa notarului sau a ofiţerului de stare civilă, dar şi pensia de întreţinere în caz de divorţ, chiar dacă nu există copii minori, în cazul în care soţul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decât a celui care l-a câştigat.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite