Codul Rutier, modificat de senatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificarile noului Cod Rutier au fost aprobate, ieri, de senatori. Textul de lege initial a suferit 99 de amendamente si urmeaza sa intre in procedura medierii, intrucat a fost adoptat in forme

Modificarile noului Cod Rutier au fost aprobate, ieri, de senatori. Textul de lege initial a suferit 99 de amendamente si urmeaza sa intre in procedura medierii, intrucat a fost adoptat in forme diferite de Senat si Camera Deputatilor, iar proiectul a fost trimis la Parlament inainte de intrarea in vigoare a noii Constitutii. Unul dintre amendamentele importante este acela, conform caruia "pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta intreaga raspundere a accidentarii lor". Senatorii au introdus notiunea de pedeapsa cu inchisoare "stricta". De la 1 la 5 ani vor primi persoanele care conduc autovehicul sau tramvai si care au o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla in stare de ebrietate. Senatorii au decis sa simplifice textul, astfel incat in varianta lor politistul nu mai are nevoie de un instrument tehnic omologat si pur si simplu constata starea de ebrietate a soferului. Pedeapsa creste pana la 7 ani in cazul care persoana respectiva efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instruire practica a unei persoane pentru obtinerea permisului de conducere. Pedeapsa cu inchisoarea, de la doi la sapte ani, se aplica si in cazul celor care refuza, se impotrivesc sau se sustrag recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezentei in sange a unor substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare. Cei care parasesc locul accidentului sunt pasibili de aceeasi pedeapsa. Persoanele care conduc un autovehicul sau un tramvai fara a detine permis de conducere risca o pedeapsa cu inchisoare "stricta" de la unu la cinci ani.
"Zile amenda" pentru intreceri clandestine
Organizarea sau participarea in calitate de conducator auto la intreceri cladestine se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu "zile amenda". La fel vor pati si cei care repara autovehicule cu urme de accident fara autorizatia eliberata de politie. De la 6 luni la 2 ani sau "zile amenda" vor primi cei care fura sau distrug indicatoarelor rutiere. Daca medicul de familie nu comunica politiei ca o persoana din evidenta sa este inapta medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule, va fi pedepsit cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau zile amenda in cazul in care pacientul respectiv a produs un accident in urma caruia au existat victime.
Punctele de suspendare "expira" dupa 6 luni
Suspendarea dreptului de a conduce se dispune pe o perioada de 30 de zile daca titularul permisului a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte. Automat, Politia Rutiera trimite o instiintare si, daca persoana vizata nu se prezinta, suspendarea se majoreaza cu inca 30 de zile. In caz de recidiva, respectiv daca posesorul permisului de conducere cumuleaza din nou 15 puncte in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari, perioada de retinere a permisului creste la 60 de zile. Punctele de penalizare se anuleaza automat la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite