"Codul Fiscal se va mai modifica până la finele anului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a preferat până acum să lase presa să comenteze ceea ce crede şi mai puţin să le explice contribuabililor viitorul fiscal. Despre reacţiile pe care

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a preferat până acum să lase presa să comenteze ceea ce crede şi mai puţin să le explice contribuabililor viitorul fiscal. Despre reacţiile pe care le-a generat Codul Fiscal şi strategia taxării în România, despre lupta cu evaziunea, dar şi despre strategia de comunicare a ministerului, am stat de vorbă într-un interviu acordat ziarului Adevărul:

- Cum vă simţiţi acum că primul efect al Codului Fiscal a fost demisia unui ministru? Vă aşteptaţi la această reacţie?
- Nu cred că există o legătură directă între trecerea proiectului de Cod Fiscal prin guvern şi demisia d-lui Copos. În orice caz, a fost o soluţie pe care domnia sa o consideră elegantă vizavi de o plecare care era aşteptată de multă vreme.
- Codul Fiscal a trecut de guvern. Care sunt amendamentele de care vă e teamă în parlament?
- Sper ca parlamentul să promoveze Codul Fiscal în forma aprobată. Aşa cum este acum, Codul Fiscal asigură cadrul pentru o bună funcţionare a sistemului fiscal în România şi încurajarea mediului de afaceri. Sper ca presiunile diverselor grupuri de interese să nu-şi găsească ecou în parlament şi această formulă echilibrată să fie aprobată.
- Ce se întâmplă cu steguleţul roşu de la Finanţe?
- Pentru că România a demarat foarte târziu procedurile de implementare a sistemelor de interconectare a TVA, în octombrie 2005, după ce am preluat mandatul, avem acest steguleţ roşu la Ministerul Finanţelor. Sunt convins că cele două sisteme vor fi funcţionale la 1 ianuarie 2007.
- Care sunt adjectivele care ar defini Codul lui Vlădescu?
- Îmi place că este european, echilibrat, nediscriminatoriu, că este uniform stimulativ. Îmi place că acest Cod Fiscal face ca România, din punct de vedere al reglementărilor fiscale, să fie o ţară competitivă europeană.
- Ce nu vă place?
- Nu aş folosi termenul "nu-mi place", este ceva care a decurs dintr-o necesitate care pleacă de la nivelul scăzut al veniturilor realizate de cetăţeanul român. Am păstrat o grilă de impozitare a proprietăţilor care asigură confortul celor cu venituri scăzute, care nu vor fi împovăraţi de taxe foarte ridicate în raport cu veniturile, ceea ce finalmente creează impresia unor disproporţii în taxare.
- Codul Fiscal e perfectibil şi vă rezervaţi opţiunea unor modificări privind evaziunea. La cât apreciaţi evaziunea?
- Nu vreau să fac nicio apreciere tocmai pentru că sunt prea multe cifre care se vehiculează vizavi de nivelul evaziunii. ştim că există, ştim domeniile în care este prezentă, aştept ca ANAF-ul să vină cu propuneri extrem de precise dedicate fiecărui domeniu, în aşa fel încât să determinăm o scădere semnificativă a nivelului evaziunii. Fiind o problemă foarte specială, doresc să fie prezentată în mod separat şi explicit. Acest pachet de reacţie trebuie întocmit pe baza a ceea ce se-ntâmplă efectiv, a unor cazuri şi situaţii specifice, iar ANAF are aceste situaţii. Fiecare evazionist are propriile lui căi. Acest pachet va modifica Codul Fiscal până la sfârşitul anului.
- De ce nu s-au făcut aceste modificări acum, ca să fie prinse în noul Cod Fiscal?
- Vrem să intre în vigoare imediat, nu vor aştepta 1 ianuarie 2007. şi vor fi preluate automat în noul Cod Fiscal. Noi încercăm să închidem portiţe. Cât înseamnă închiderea acestor portiţe, e o estimare care nu poate fi făcută în momentul de faţă. Descoperim că există astfel de portiţe în zona uleiurilor minerale, în zona alcoolului, a jocurilor de noroc, vedem din ceea ce se-ntâmplă pe piaţă în fiecare zi şi încercăm să închidem aceste portiţe. E o bătălie zilnică.
- Ultimul raport al Comisiei Europene vorbea de slaba capacitate de administrare fiscală.
- E o discuţie veche, tot ce am făcut până acum e de a întări capacitatea de a colecta taxe şi impozite. Avem o problemă care, din păcate, nu e rezolvată, informatizarea a tot ceea ce înseamnă sistemul finanţelor publice. Doresc foarte tare ca acest lucru să fie rezolvat într-un orizont de 18 24 de luni. Sunt mai multe proiecte, mai multe entităţi implicate, inclusiv faptul că sunt mai multe proiecte creează o problemă. Încerc să găsesc o soluţie de constituire a unui sistem unitar al MFP, astfel încât atât contribuabilul, cât şi administraţia fiscală să aibă în sistem real date certe şi certificate.
- Nu aţi majorat nicio taxă principală. De unde vor veni banii pentru creşterea ponderii veniturilor bugetare în PIB?
- Banii vor veni din dezvoltarea economică. Vom avea o creştere a profitului şi a impozitului pe profit. Noi am ales calea grea, care nu se vede şi care va avea rezultate într-un anumit orizont de timp, cu aducerea în zona taxării a economiei neimpozitate şi cu îmbunătăţirea colectării. N-am ales calea lejeră, care ar fi fost majorarea unei taxe. Nu avem un răspuns imediat, dar avem posibilitatea să demarăm procese absolut necesare. Practica acestor amânări, ceea ce se întâmplă de 15 ani, arată foarte clar că rămânem cu veniturile bugetare, indiferent cu cât ne jucăm la nivelurile de taxare, în jurul lui 30%. Fără o restructurare atât a economiei, cât şi a modului cum facem colectarea taxelor, nu avem nicio şansă să ne ducem către acel 35% din PIB.
- Când se va rezolva problema neimpozitării agriculturii?
- Un orizont optimist de timp înseamnă 10 ani.
- Cât ne vom putea permite cota unică?
- Cel puţin până în 2007 2008.
- Sunteţi un ministru care nu urmăriţi neapărat comunicarea. Consideraţi că strategia de comunicare e corectă?
- Nu, cred că am o problemă de comunicare, am nevoie de a învăţa cum să comunic. Va trebui să învăţ să fiu un politician mai bun, pentru că unii politicieni ştiu şi cum să facă, şi cum să prezinte ceea ce fac. Îmi doresc să găsesc soluţii ca ceea ce facem să apară transparent şi corect în media. Avem azi un sistem fiscal pe care cetăţenii majorităţii statelor europene şi l-ar dori funcţional în ţările lor. Sunt convins că 95% din nemţi ar vrea să plătească taxele din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite