Un Cod perisabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a standardului de viaţă. Valurile de scumpiri la utilităţi şi birurile puse prin noul Cod Fiscal care strâng din ce în ce mai mult punga românului contrazic sloganul electoral.Cota unică de

a standardului de viaţă. Valurile de scumpiri la utilităţi şi birurile puse prin noul Cod Fiscal care strâng din ce în ce mai mult punga românului contrazic sloganul electoral.
Cota unică de impozitare de 16% a fost pariul făcut de noua guvernare cu mediul economic. Au mizat pe o creştere a veniturilor la bugetul de stat şi pe o impulsionare a mediului de afaceri.
Timp de aproape doi ani, Codul Fiscal a suferit mai multe modificări, iar documentul final s-a îndepărtat mult de promisiunile din campania electorală. Şi-au dat seama că deficitele bugetare nu pot fi acoperite doar din taxele şi impozitele stabilite în programul economic cu care au ieşit în campania electorală. Au crescut taxele şi impozitele existente, au mărit accizele şi au inventat altele noi.
Argumentul noii guvernări că România trebuie să se alinieze politicii fiscale comunitare este contrazis de realitate. De exemplu, conform noului Cod Fiscal, câştigurile de pe piaţa de capital sunt impozitate cu 16%, în timp ce în alte ţări comunitare acest impozit este la un nivel mult mai mic. În Ungaria, ca şi la venitul din dobânzi, cota de impozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital este 0%. În Portugalia există scutire de impozit pentru deţineri mai vechi de un an şi 10% pentru perioada de deţinere mai mică de un an.
O altă decizie controversată este impozitul de 16% aplicat dividendelor. Autorităţile spun că această măsură îi va determina pe oamenii de afaceri să reinvestească profitul. Dar oare aşa vor sta lucrurile? Mulţi oameni de afaceri vor prefera să îşi înfiinţeze companii în paradisuri fiscale, şi asta numai pentru a scăpa de impozitul de 16% pe care vor trebui să îl plătească în momentul ridicării profitului. Pe de altă parte, nu avem nici siguranţa că, bun-rău cum e, Codul Fiscal oferă stabilitate şi predictibilitate. Documentul ar trebui să bată în cuie taxele şi impozitele pentru câţiva ani de acum înainte. Astfel, oamenii de afaceri ar putea face proiecţii coerente ale propriilor businessuri pe câţiva ani. Chiar şi omul de rând ar şti că are de dat în fiecare an o sumă clară drept impozit şi ar putea să îşi planifice mai bine bugetul familial.
Vor reuşi însă guvernanţii să nu modifice Codul Fiscal în următorii trei-patru ani? Finanţiştii spun că este foarte puţin probabil şi aduc drept argument faptul că acoperirea deficitelor bugetare ar fi posibilă doar printr-o creştere a TVA sau a cotei unice. În acest context, ne putem aştepta la noi modificări ale Codului Fiscal în anii ce vor urma. De fapt, taxele şi impozitele prevăzute în noul Cod Fiscal încearcă să acopere găurile bugetare pricinuite de cota unică de 16%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite