Cod galben în Italia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe a pus "Cizma" pe lista neagră a statelor cu atenţionare de călătorie alături de Iran şi Mexic Parlamentul European a pregătit o rezoluţie prin care

Ministerul de Externe a pus "Cizma" pe lista neagră a statelor cu atenţionare de călătorie alături de Iran şi Mexic

Parlamentul European a pregătit o rezoluţie prin care desfiinţează decretul de expulzare emis de autorităţile italiene săptămâna trecută.

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe din România a trecut Italia pe lista ţărilor cu risc pentru cetăţenii români.

Grupul socialiştilor europeni din Parlamentul European şi grupul popularilor europeni au redactat, fiecare, câte o propunere de rezoluţie privind libera circulaţie şi şedere a cetăţenilor UE pe teritoriul statelor membre. În timp ce textul popularilor este mai general, rezoluţia socialiştilor se referă explicit la situaţia româno-italiană. Textele vor fi negociate între grupurile politice din PE, iar votul final este programat pentru mâine.

Documentul PES, obţinut în exclusivitate de "Adevărul", afirmă că Parlamentul European "respinge principiul responsabilităţii colective şi reafirmă cu tărie necesitatea luptei împotriva tuturor formelor de rasism şi xenofobie şi a tuturor formelor de discriminare şi stigmatizare bazate pe naţionalitate şi origine etnică, aşa cum sunt indicate de Carta drepturilor fundamentale a UE". Proiectul de rezoluţie reaminteşte Comisiei Europene urgenţa prezentării unei directive orizontale împotriva tuturor formelor de discriminare enunţate în tratatele UE.

Strategie de incluziune pentru rromi

În document se cere dezvoltarea unei strategii pentru incluziunea socială a rromilor. "Parlamentul European consideră că protecţia drepturilor minorităţii rrome şi integrarea sa sunt un scop pentru UE în amsamblul său şi invită Comisia să acţioneze fără întârziere în dezvoltarea unei stategii globale pentru incluziunea socială a populaţiei rrome şi utilizarea în principal a Fondului pentru Integrare alături de alte fonduri structurale pentru susţinerea autorităţilor naţionale, regionale şi locale în efortul lor", se menţionează în text.

Rezoluţia face referire la recentele declaraţii ale comisarului Franco Frattini şi apreciază că acestea încalcă spriritul şi litera Directivei 38/2004. Directiva menţionată reglementează condiţiile în care cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă pe teritoriul unui stat membru.

În legătură cu expulzările din Italia, rezoluţia socialiştilor face trimitere la prevederi din aceeaşi directivă şi aminteşte că posibilităţile de expulzare sunt clar prevăzute.

Citând conţinutul directivei, se afirmă că statele membre nu pot restrânge libertatea de circulaţie şi şedere decât din raţiuni de ordine publică, securitate sau sănătate publică, iar toate măsurile trebuie să fie proporţionale şi fondate exclusiv pe comportamentul individual şi în niciun caz pe raţiuni generale de prevenire.

Pe de altă parte, propunerea de rezoluţie a PPE subliniază că modul în care au fost prezentate deciziile adoptate de Guvernul de la Roma privind siguranţa publică "au contribuit la sporirea tensiunii care exista deja între comunităţile română, în mod particular de etnie rromă, şi cea italiană".

Frattini, criticat în PE

Plenul PE a dezbătut, la începutul săptămânii, situaţia creată în Italia după crima al cărei suspect este un cetăţean român de origine rromă. Europarlamentarul român Adrian Severin a declarat, cu acest prilej, că actele rasiste sunt sursa insecurităţii pentru cetăţenii italieni, şi nu imigranţii români.

Severin a atras atenţia că milioane de imigranţi din Italia, dintre care foarte mulţi români, sunt plătitori de taxe şi contribuie la prosperitatea Peninsulei.

Liderul ALDE Graham Watson a susţinut că populaţia rromă nu se identifică "nici cu ţara România, nici cu oraşul Roma", în timp ce Monica Frassoni, reprezentantă a Verzilor, a spus că Italia, ţară în care "mafia continuă să reprezinte o cifră de afaceri de 80 miliarde euro", nu ar trebui să dea lecţii în materie de imigrare.

Luca Romagnoli, membru al Grupului Identitate, Tradiţie, Suveranitate, a acuzat autorităţile de la Roma că nu ştiu să prevină asemenea situaţii şi să combată dezordinea socială.

Comisarul european Franco Frattini a primit critici dure din partea parlamentarilor socialişti europeni, în special pentru declaraţiile în care afirma că persoanele care locuiesc în tabere improvizate de la periferia marilor oraşe pot fi uşor trimise în ţara de origine dacă nu pot să facă dovada unui loc de muncă.

Imigrant român, posibilul ucigaş al unei turiste de naţionalitate germană la Verona

Poliţia italiană a arestat un imigrant est-european după ce în portbagajul autoturismului pe care îl conducea a fost găsit cadavrul unei femei. Arestarea s-a făcut în urma unui apel telefonic anonim, imigrantul fiind oprit lângă Venezia. Conform presei italiene, criminalul ar putea fi român sau ucrainean.

Italia, periculoasă pentru români

Ministerul Afacerilor Externe a trecut Italia pe lista ţărilor cu atenţionare de călătorie, alături de Bulgaria, Costa Rica, Iran şi Mexic. Dacă în Bulgaria rişti să rămâi fără maşină, în Costa Rica să te îmbolnăveşti de febră galbenă, iar Mexicul se află în plin sezon al uraganelor, în Italia, cetăţenii români se pot afla în situaţia de a fi expulzaţi, în baza unui decret-lege adoptat de guvernul de la Roma la 2 noiembrie.

Pe site-ul MAE, românii sunt informaţi că există căi de atac ordinului şi sunt sfătuiţi să apeleze la ambasadă sau la consulatele din Italia dacă se comit abuzuri asupra lor.

Bărbatul ucis la Napoli, repatriat sâmbătă

Corpul neînsufleţit al lui Nazian Buzatu, bărbatul ucis săptămâna trecută într-o localitate din apropiere de oraşul italian Napoli va fi adus în ţară.

Constantin Spiridon, primarul localităţii doljene Daneţi, din care era originară victima, a declarat că familia bărbatului a reuşit să strângă 4.500 de euro pentru repatriere de la rude aflate tot la muncă în străinătate. Potrivit lui Spiridon, trupul neînsufleţit va fi adus în localitate cel mai probabil sâmbătă. (Mediafax)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite