Cocteil de salate, medicament împotriva căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cocteil de salate, medicament împotriva căldurii
Cocteil de salate, medicament împotriva căldurii

Vara este abia la început, iar în zilele fierbinţi şi însorite salatele din legume proaspete sunt o soluţie ideală pentru a vă răcori "sănătos". Un nutriţionist american dezvăluie care

Vara este abia la început, iar în zilele fierbinţi şi însorite salatele din legume proaspete sunt o soluţie ideală pentru a vă răcori "sănătos". Un nutriţionist american dezvăluie care sunt cele mai sănătoase combinaţii ale sezonului.

Întotdeauna salata ar trebui mâncată cu o sursă de proteină de calitate, cum ar fi somonul făcut la grătar sau puiul preparat de asemenea la grătar sau la cuptor.

Atunci când preparaţi o salată, alegeţi legume cât mai colorate pentru a prepara reţete cu efecte excelente împotriva îmbătrănii şi care să vă protejeze pielea.

Care ar fi legumele şi fructele potrivite, ce efecte au ele asupra organismului şi cum ar trebui combinate, explică dr. Nicholas Perricone, specialist american în nutriţie şi dermatologie, realizatorul unor cercetări amănunţite în ceea ce priveşte efectul legumelor asupra sănătăţii pielii.

"Baza" salatei trebuie să fie legumele şi fructele verzi pentru că acestea conţin cantităţi variate de antioxidanţi care reduc riscul de a suferi de cancer. În plus, aceştia contribuie la o menţinerea sănătăţii vederii, a oaselor şi dinţilor. Dr.Perricone recomandă pentru prepararea salatelor frunzele de salată verde împreună cu spanac, broccoli, varză de Bruxelles, avocado şi sparanghel.

Ca desert, specialistul american recomandă pepenele verde şi merele verzi. Chiar dacă vi se par lipsite de valoare nutritivă, o parte din legumele albe sunt indispensabile pentru sănătate, explică dr. Perricone. Acestea protejează organismul împotriva bolilor de inimă, controlează nivelul colesterolului şi scad riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer.

Fructele şi legumele albe, cafenii şi maro conţin fitochine importante, printre care alicina - care se găseşte în ceapă, usturoi, praz şi arpagic. De asemenea, multe dintre aceste verdeţuri conţin flavonoizi ce stimulează producţia unui puternic antioxidant pentru ficat.

Acesta ajută la eliminarea toxinelor, ceea ce plasează acest grup de legume în fruntea listei mâncărurilor care ajută la prevenirea cancerului. Alte legume albe foarte bune pentru salate sunt conopida, ceapa şi usturoiul.

Roşu + galben = inimă sănătoasă

Legumele şi fructe roşii protejează inima, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la menţinea sănătăţii tractului urinar, susţine dr.Perricone. Din dietă nu trebuie să lipsească cantităţi cât mai mari de roşii, ceapă roşie, ardei roşii, ridichi, lăptuci roşii, iar la desert cireşele, căpşunele, merele, zmeura şi rodiile.

Legumele şi fructele galbene şi portocalii păstrează sistemul imunitar puternic, vederea şi inima sănătoase. Conţin cantităţi variabile de antioxidanţi (cum ar fi vitamina C), dar şi carotenoizi şi bioflavonoizi, două clase de substanţe care au un potenţial de menţinere a sănătăţii foarte mare. Nutriţionistul american recomandă ca la prepararea unei salate să adăugaţi protocale, pepene galben, asezonate cu suc de lămâie proaspăt. Mai puteţi adăuga usturoi proaspăt şi ghimbir.

De asemenea, folosiţi după plac ierburi precum oregano, cimbru sau busuioc. Pe lângă aroma deosebită pe care o dau salatelor, au şi beneficii antiîmbătrânire şi de protecţie a pielii. Şi mai ales, nu uitaţi ca în toate salatele să puneţi ulei de măsline extravirgin.

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au arătat că polifenolii din măsline menţin sănătatea ţesuturilor, ajută la buna funcţionare a colonului şi a sistemului cardiovascular. Pentru ca toate aceste efecte să apară, dr. Nicholas Perricone recomandă consumul a cel puţin 100 de grame de ulei de măsline zilnic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite