Cocioabe cu vitroceramică în loc de calorifere - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În tabăra ilegală Canyada Real, din Spania, membrii unei familii de ţigani de naţionalitate română dorm câte trei-patru într-un pat şi se încălzesc cu plitele de vitroceramică, încinse pe foc.

„Vitroceramică în cocioabele din Canyada Real”, intitulează ziarul „El Pais” un reportaj realizat în satul de cocioabe de lângă Madrid, în care trăiesc mulţi ţigani de naţinalitate română. Ingeniozitatea ţiganilor i-au impresionat pe reporterii ziarului spaniol. Rromii au scos ochiurile de la nişte aragaze de vitroceramică, aruncate la gunoi, şi le încălzesc pe foc. După ce se încing, le introduc în cocioabele din lemn şi carton, pe post de calorifere. Reportajul prezintă modul în care o familie de ţigani de naţionalitate română înfruntă frigul din luna ianuarie.

„Trei familii au rămas fără casă, după ce cocioabele în care locuiau au ars”, titrează „Las Provincias”. Tragedia s-a petrecut ieri, în apropiere de cimitirul din Valencia. Aici, cinci familii de români trăiau în cocioabe construite din cartoane şi plastic. Aceştia trebuiau să abandoneze astăzi bordeiele improvizate, existând un ordin judecătoresc de evacuare. Se pare că o lumânare căzută pe un covor a declanşat incendiu în care au ars casele a trei dintre cele cinci familii. Este vorba despre aproximativ 20 de persoane, dintre care patru minori.

„Garda Civilă investighează o agresiune asupra unui român”, informează „Norte de Castilla”. Evenimentul s-a petrecut în cursul zilei de ieri, în localitatea Morales de Toro, Castilla y Leon. Vecinii românului au anunţat poliţia, deoarece din locuinţa lui se auzeau zgomote puternice. La locul faptei, oamenii legii l-au găsit pe român zăcând întins pe un pat, prezentând multiple traumatisme. Acesta a fost dus de urgenţă la spital. Cazul este anchetat de poliţia locală din Morales de Toro. Conform declaraţiilor vecinilor, se presupune că cei care l-au bătut sunt tot români.

„Europa tremură de frig”, intitulează ziarul spaniol „Finanzas” un articol în care vorbeşte despre refuzul Rusiei de a mai furniza gaze multor ţări europene. „Războiul gazului” dintre Rusia şi Ucraina face să sufere multe ţări din Balcani, relevă ziarul spaniol. Situaţia este disperată pentru Bulgaria, Bosnia şi Serbia, care se bazau în totalitate pe gazul furnizat de Rusia. Situaţia este mai puţin alarmantă pentru ţări ca România, Germania, Austria sau Italia, unde încă mai există şi alte resurse, însă nu pentru mult timp.

„Comunitatea Europeană sărbătoreşte ridicarea moratoriului pentru români şi bulgari de către Spania, Portugalia, Ungaria şi Grecia”, scrie „Europa Press”. Comisia Europeană a salutat decizia Spaniei, Portugaliei, Greciei şi Ungariei de a ridica restricţiile de pe piaţa muncii impuse acum doi ani românilor şi bulgarilor. Au mai rămas, totuşi, încă 11 ţări ale Uniunii Europene, care vor fi nevoite, în 2012, prin legea impusă de comunitate, să ridice moratoriul pentru cetăţenii acestor două ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite