Coaliţia social-liberală rămâne la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

după ce a readus Partidul Socialist (MSZP) în prim-planul scenei politice ungare, începând din toamna anului 2004, scrie AFP. Câştigarea unui al doilea mandat consecutiv de către un guvern în

după ce a readus Partidul Socialist (MSZP) în prim-planul scenei politice ungare, începând din toamna anului 2004, scrie AFP. Câştigarea unui al doilea mandat consecutiv de către un guvern în exerciţiu constituie o premieră în Ungaria şi un eveniment rar în fostele ţări comuniste din Europa de Est, după 1990. În primul tur de scrutin, desfăşurat la 9 aprilie, coaliţia a obţinut 113 mandate în parlament, faţă de cele 97 care i-au revenit partidului Fidesz şi cele două pentru MDF. Sub conducerea lui Ferenc Gyurcsany, MSZP a câştigat zece procente în sondajele de opinie, în faţa partidului lui Orban. Rata de participare la al doilea tur de scrutin a fost de 64,34 la sută. Gyurcsany, fost lider al tineretului comunist, devenit miliardar, a câşigat electoratul promovând principiul pieţei libere însoţite de măsuri de protecţie socială. Deşi Ungaria a cunoscut o creştere economică satisfăcătoare, ea a rămas în urma celor zece state integrate în Uniunea Europeană în mai 2004, în materie de deficit public (6,1 la sută din PIB, în 2005), ceea ce reduce şansele ca ţara să adopte moneda euro în 2010.

Citându-l pe Kennedy, Gyurcsany îi cheamă pe unguri la muncă
Adresându-se simpatizanţilor, după anunaţarea rezultatelor ce-l dădeau câştigător, Ferenc Gyurcsany l-a citat pe fostul preşedinte american John Kennedy, invitând cei zece milioane de unguri să muncească pentru binele ţării. "Important nu este să se ştie ce poate face Ungaria pentru voi, ci ce putem noi să dăm naţiunii", a declarat actualul premier în faţa militanţilor Partidului Socialist, parafrazându-l pe preşedintele american asasinat în 1963. "Ceea ce noi am câştigat nu este puterea, ci responsabilitatea şi munca", a adăugat el.

Viktor Orban şi-a oferit demisia din fruntea FidesZ
Imediat după anunţarea rezultatelor, şeful opoziţiei de dreapta ungare, Viktor Orban, a felicitat Coaliţia socialist-liberală condusă de Ferenc Gyurcsany pentru victoria sa la alegerile legislative. Orban s-a oferit să demisioneze de la conducerea partidului său, Fidesz, învins pentru a doua oară consecutiv în alegerile legislative din această ţară. "Toată lumea propune demisia preşedintelui şi a vicepreşedinţilor partidului. Congresul naţional al Fidesz va fi cel care va lua o decizie în acest sens, la reuniunea prevăzută peste câteva săptămâni", a declarat Orban pentru postul public de televiziune.
"Îmi asum întreaga responsabilitate pentru campanie şi pentru toate greşelile comise", a adăugat el.

UDMR, interesată de o "colaborare cu toate partidele ungare"
Victoria la alegerile parlamentare din Ungaria a Coaliţiei social-liberale, actualmente la putere, a stârnit reacţii diverse din partea organizaţiilor maghiarilor de peste hotare. Uniunea Democratică Maghiară din România (UDMR) s-a arătat interesată de o "colaborare cu toate partidele ungare", iar liderul acestei formaţiuni, Marko Bela, a calificat victoria coaliţiei la putere drept "un semn de normalitate şi stabilitate" în Ungaria. Episcopul reformat Laszlo Tokes a criticat MDF (Forumul Democrat Maghiar) de a fi contribuit la victoria socialiştilor prin respingerea colaborării cu Fidesz. Victoria Coaliţiei social-liberale va întări politica oficială a UDMR şi va aduce pe maghiarii de peste graniţă într-o "grea situaţie", deoarece actualul guvern recunoaşte doar Uniunea drept "partener" de discuţie, şi nu pe toţi membrii comunităţii maghiare, opina episcopul citat de APA, preluată de Rompres. Kasza Jozsef, preşedintele Uniunii Maghiarilor din Voivodina (VMSZ), se aşteaptă la tensiuni între partide şi după alegeri. Vina pentru înfrângerea Fidesz-ului este aruncată de el pe lunga campanie negativă. Kasza a rugat guvernul să reexamineze poziţia sa de "distanţare" faţă de maghiarii din străinătate şi să caute o soluţie pentru problema acordării dublei cetăţenii membrilor comunităţii maghiare. Bela Bugar, preşedintele Partidului Slovac al Coaliţiei Maghiare (SMK), şi-a exprimat speranţa că Budapesta va întreprinde pe viitor paşi pozitivi în favoarea maghiarilor de peste graniţă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite